Rais Bangga Pencapaian Setahun Pentadbiran Najib - Semasa | mStar

Rais Bangga Pencapaian Setahun Pentadbiran Najib

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berjaya mentadbir negara ini dengan pelbagai pencapaian yang membanggakan sepanjang menerajui negara yang genap setahun hari ini, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Najib berjaya sepertimana pentadbiran Allahyarham ayahandanya Tun Abdul Razak Hussein yang juga Perdana Menteri kedua negara ini, katanya kepada pemberita selepas mesyuarat pasca kabinet di Angkasapuri di sini, semalam.

Rais berkata Najib telah mentadbir negara ini dengan mewujudkan ekonomi negara yang bernilai tinggi dengan mengumumkan Model Ekonomi Baru (MEB) baru-baru ini dan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) yang diterima baik rakyat dan sistem pentadbiran turun padang.

"Jadi banyak nisbah pemerintahan Najib mirip dengan gaya Allahyarham Tun Abdul Razak menjalankan kegiatan perjuangan dan pentadbiran negara...saya bangga berkhidmat di bawah ayahandanya dan juga Najib," katanya.

Beliau berkata Najib juga berjaya mewujudkan masyarakat tersusun dalam gagasan 1Malaysia yang diterima rakyat bahkan pembangkang sukar menangkis kepentingan 1Malaysia untuk semua kaum di negara ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Dr Koh Tsu Koon berkata ia merupakan tahun yang mencabar, pada umumnya Najib melakukannya dengan baik.

"Dalam menghadapi cabaran politik dan ekonomi yang hebat, beliau begitu komited, kekal fokus dan tegas tapi tetap adil dan mesra,"katanya dalam satu kenyataan.

"1Malaysia, yang bersifat menyeluruh untuk perpaduan dalam kepelbagaian adalah tepat pada masanya bagi mengurus pendapat yang bertentangan dan entropi suara dalam masyarakat majmuk," katanya.

Koh berkata dasar "Rakyat Didahulukan" kini diamalkan melalui pengenalan dan pelaksanaan Program Transformasi Kerajaan(GTP), Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA), Indeks Petunjuk Prestasi (KPI) dan Bidang Keberhasilan Utama kementerian (MKRA) kini merupakan konsep yang diterima dan menjadi sebutan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain