Keluarga Miskin Diusir Selepas Nasib Dilaporkan Media - Semasa | mStar

Keluarga Miskin Diusir Selepas Nasib Dilaporkan Media

Ahmad Bashah Md Hanipah (kanan) membantu keluarga Rasilawati Mohamad (Dua kiri) dan anak-anaknya memindahkan barangannya keluar dari bilik belakang yang disewa di sebuah bengkel di Jalan Alor Mengkudu, Alor Setar semalam.
Ahmad Bashah Md Hanipah (kanan) membantu keluarga Rasilawati Mohamad (Dua kiri) dan anak-anaknya memindahkan barangannya keluar dari bilik belakang yang disewa di sebuah bengkel di Jalan Alor Mengkudu, Alor Setar semalam.

ALOR SETAR: Dua jam selepas menerima kunjungan Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno negeri, Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah, satu keluarga miskin diberi notis 24 jam supaya mengosongkan bilik yang disewa mereka di sebuah bengkel motosikal di Jalan Alor Mengkudu di sini.

Rasilawati Mohammad, 38, berkata, mekanik bengkel itu memberitahu suaminya, Sabri Samad, 44, bahawa pemilik premis Zakaria Omar mahu keluarga mereka keluar dari bilik sewa itu segera.

“Kami diberi masa hingga pukul 2 petang hari ini untuk keluar.

“Suami saya menjemput Datuk Paduka Ahmad Bashah untuk mengadu masalah kami. Dan petang yang sama, Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Pembangunan Alor Mengkudu, Abdul Rahman Ismail datang beritahu bahawa keluarga kami boleh tinggal dengan ibu bapa beliau kira-kira 500 meter dari bengkel ini sehinggalah Ahmad Shah dapat menemui kediaman baru kami," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Rasilawati berkata, dia terkejut dengan tindakan itu dan percaya ia gara-gara kunjungan Ahmad Bashah dan media ke biliknya.

Dia dimaklumkan oleh mekanik Zakarian bahawa alasan mereka diusir adalah kerana mereka bimbang dengan keselamatan jika terus tinggal di bengkel berkenaan.

“Kalau dia takut nyawa kami terancam kenapa dia beri kami tempoh sehari sahaja untuk cari rumah baru? Lagi pun dia tahu kami dah tinggal sini sejak setahun lalu sejak dia melawat kami sekali tahun lalu," jelasnya.

Dia berkata keluarganya membayar sewa bulanan sebanyak RM100 kepada Zakaria melalui mekanik yang menyewa bahagian depan premis.

Rasilawati menambah, Ahmad Bashah datang menjenguk keluarganya selepas laporan dalam sebuah akhbar mengenai keluarganya minggu lepas.

Keluarga berkenaan tinggal di situ bersama lima daripada enam anak berusia antara 11 bulan hingga 14 tahun.

Dilaporkan, anak bongsu pasangan itu, Nur Syabrina Anisa, 11 bulan, dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Sultanah Bahiyah bulan lepas ekoran masalah sistem pernafasan.

Sabri yang memperoleh upah sebanyak RM500 sebulan sebagai tukang kayu berkata, sebahagian besar pendapatannya digunakan untuk perbelanjaan sekolah anak, perjalanan pergi balik ke hospital dan sewa.

Ahmad Bashah tiba di situ turut terkejut dengan tindakan mengusir keluarga terbabit.

“Saya tak tahu insiden sama ada insiden ada sebab politik kerana bengkel ini satu blok dengan pusat khidmat Ahli Dewan Undangan Negeri PAS Alor Mengkudu, Dr Ismail Salleh.

“Kalau benar ini amat memalukan kerana tujuan saya ialah membantu keluarga miskin dengan anak mereka yang sakit memerlukan kehidupan yang lebih baik," jelasnya.

Artikel Sebelum

Janin Ditemui Dalam Balang Plastik

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Kematian kanggaru 'sado' ditangisi