Transkrip Dari Rakaman Pita Tidak Sempurna

KUALA LUMPUR: Transkrip rakaman pita video mengenai sidang media Karpal Singh berhubung kenyataannya yang ingin menyaman Sultan Perak Sultan Azlan Shah, adalah tidak sempurna, Mahkamah Tinggi diberitahu di sini hari ini.

Pegawai Penyiasat ASP Suhaimi Mohamad, 36, menjelaskan transkrip yang dilakukan oleh dua pegawai berita Radio Televisyen Malaysia (RTM) didapati mempunyai kekurangan dari segi ejaan dan juga beberapa soalan yang dikemukakan oleh wartawan pada sidang media itu tidak dimasukkan dengan sempurna.

Katanya, beliau menyemak status transkrip yang diterima pada 14 Feb lalu dan menghubungi semula pegawai itu empat hari kemudian dengan meminta mereka membaiki dan memperbetulkan semula transkrip berkenaan.

Ketika ditanya dalam pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Melissa Mohd Akhir bagaimana beliau dapat mengesan kekurangan dan kesalahan yang dilakukan, beliau menjelaskan telah membuat perbandingan dengan menggunakan salinan cakera padat dengan transkrip asal.

"Setiap kali dibuat perbandingan itu dengan yang asal saya lihat banyak kekurangan dari segi ejaan dan beberapa soalan daripada wartawan tidak dimasukkan dan sehubungan dengan itu saya berpendapat transkrip itu perlu dibuat pembetulan," katanya.

Suhaimi merupakan saksi pendakwaan ke-19, memberi keterangan dalam kes perbicaraan Karpal Singh, 69, yang didakwa membuat kenyataan hasutan terhadap Sultan Perak pada sidang akhbar di pejabatnya di Tetuan Karpal Singh & Co di Jalan Pudu Lama di sini antara 12 tengah hari dan 12.30 tengah hari pada 6 Feb tahun lepas.

Bagi menjalankan siasatan mengenai sidang media itu, beliau telah membuat permohonan kepada Timbalan Pengarah Seksyen Berita TV RTM, Roslan Ariffin untuk mendapatkan salinan asal pita rakaman dan juga salinan semula dalam bentuk cakera padat.

"Saya telah membuat permohonan itu pada 15 Feb lalu kepada Roslan untuk mendapatkan kesemua salinan yang diperlukan dan telah menyerahkannya kepada pihak atasan dan telah memutuskan hanya pegawai dari RTM boleh melakukan transkrip itu," katanya.

Bagaimanapun beliau tidak memberikan kesahihan yang tepat mengenai transkrip itu betul atau sebaliknya. Sehubungan dengan itu beliau telah menyerahkan transkrip tersebut untuk disemak oleh ACP Razali Mohd dan beberapa lagi pegawai kanan yang lain.

Kemudian, transkrip yang telah disemak dibawa ke Jabatan Peguam Negara dan diadakan pemeriksaan semula transkrip itu dan mengesahkan serta membenarkannya untuk digunakan.

Suhaimi, yang bertugas di Balai Polis Dang Wangi memberitahu mahkamah selepas sidang media Anggota Parlimen Gelugor itu pada 6 Feb tahun lepas, bahawa beliau telah menerima 103 laporan polis dari seluruh Semenanjung mengenai perasaan individu dan kumpulan yang tidak menyenangi kenyataan yang dibuat oleh Karpal Singh mengenai kuasa Sultan Perak.

Suhaimi turut bersetuju dengan cadangan Karpal Singh bahawa tiada kesalahan Sultan Perak boleh dibawa ke mahkamah mengikut Perkara 160 Perlembagaan Persekutuan.

Beliau yang baru bertugas sebagai pegawai penyiasat selepas dinaikkan pangkat mengakui bahawa dirinya tidak arif mengenai undang-undang dalam Perlembagaan Persekutuan.

Perbicaraan di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Azman Abdulah bersambung 7 Mei depan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain