Bacaan Kedua GST Di Parlimen Bergantung Kepada Input Awam - Husni - Semasa | mStar

Bacaan Kedua GST Di Parlimen Bergantung Kepada Input Awam - Husni

IPOH: Pembentangan cukai perkhidmatan dan barangan (GST)bagi bacaan kedua di Parlimen adalah bergantung kepada input dan penerimaaan rakyat, kata Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Beliau berkata pada masa sekarang pihaknya masih kekurangan input daripada rakyat yang dianggap penting sebelum satu-satu dasar itu dilaksanakan kerajaan.

"Kita sebenarnya telah ada perbincangan dengan sektor swasta dan kita dapati secara menyeluruh sektor itu memahami dan memberi sokongan kecuali ada beberapa badan tertentu yang memberi pandangan secara kritikal.

"Apa yang kita kurang terima adalah input daripada orang awam," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program Mari Membaca 1Malaysia anjuran Perpustakaan Negara dan merasmikan Perpustakaan Desa di Rancangan Perumahan Tersusun (RPT) Jelapang Baru di sini hari ini.

Ketika ditanya tempoh masa yang ditetapkan bagi mendapat input daripada masyarakat awam, beliau berkata pihaknya tidak menetapkan tempoh tertentu sebaliknya lebih masa dan ruang diperlukan bagi mengadakan pertemuan dengan sektor itu.

Ahmad Husni berkata perlaksanaan GST dibuat adalah bermatlamatkan untuk rakyat dan ia perlu mendapat pandangan dan maklum balas sektor itu sebelum dilaksanakan sebagai satu dasar negara.

"Apa yang dilakukan kerajaan bermatlamatkan untuk rakyat, contohnya apabila Model Ekonomi Baru disediakan oleh Majlis Penasihat Ekonomi Negara, ia tidak terus dijadikan sebagai model ekonomi yang boleh terus digunakan sebaliknya input daripada semua sektor iaitu kerajaan, swasta dan awam adalah diperlukan," katanya.

Rang undang-undang itu dibentangkan bagi bacaan kali pertama di Parlimen Disember lepas.

Semalam, beliau berkata GST tidak akan dibentangkan bagi bacaan kedua apabila Parlimen bersidang Isnin ini kerana kerajaan memerlukan lebih banyak masa untuk mengumpul maklum balas dari rakyat.

Sistem GST sebanyak empat peratus bagi menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan antara lima dan 10 peratus ketika ini yang dicadang dikuatkuasakan pada suku ketiga tahun depan akan meningkatkan keberkesanan kutipan hasil negara.

Dalam program Mari membaca 1malaysia itu, Perpustakaan Negara dipertanggungjawabkan oleh kerajaan untuk menyemarakkan program membaca di kalangan pelbagai golongan masyarakat dan tabiat membaca itu diamalkan sebagai satu gaya hidup.

Program itu bermatlamat meningkatkan kesedaran masyarakat terhadap kepentingan membaca, membudayakan amalan membaca serta menggalakkan pembelajaran sepanjang hayat dan cintakan ilmu di kalangan masyarakat.

Perpustakaan Desa RPT Jelapang Baru itu telah mula beroperasi Oktober tahun lepas dan mempunyai 2,139 naskah koleksi buku dan 180 anggota berdaftar. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain