Kes liwat Anwar: Mahkamah tetapkan 6 November berhubung sampel spesimen Saiful - Semasa | mStar

Kes liwat Anwar: Mahkamah tetapkan 6 November berhubung sampel spesimen Saiful

PUTRAJAYA: Pihak pendakwaan dan Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu menunggu sehingga 6 November bagi keputusan Mahkamah Rayuan terhadap rayuan berhubung dokumen dan sampel spesimen yang diambil daripada Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Hakim Datuk Hasan Lah, yang mengetuai panel dianggotai Hakimhakim Datuk Wira Abu Samah Nordin dan Datuk Sulaiman Daud, selepas mendengar penghujahan dari kedua-dua pihak, berkata mahkamah memerlukan masa untuk menimbangkan perkara itu.

Pihak pendakwaan merayu terhadap perintah Mahkamah Tinggi bagi pendakwaan membekalkan dokumen kepada Anwar, manakala Anwar membuat rayuan balas terhadap perintah Mahkamah Tinggi yang sama yang menolak permohonannya mendapatkan sampel spesimen daripada pengadu, Mohd Saiful. Sebelum itu, Peguam Cara Negara II Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden, yang mengetuai pasukan pendakwaan, berhujah bahawa hakim Mahkamah Tinggi dalam keputusannya memaksa pihak pendakwaan untuk membekalkan dokumen kepada Anwar mengikut Seksyen 51 Kanun Atur Cara Jenayah (CPC) telah terkilaf dalam menafsir seksyen itu kerana ia diterjemahkan tanpa sebarang justifikasi perundangan atau autoriti.

"Lebih penting lagi, pentafsiran baru yang diletakkan pada Seksyen 51 Kod itu oleh Mahkamah Tinggi adalah bertentangan dengan semua prinsip yang telah dibuat dan peraturan pentafsiran sesebuah statut," katanya.

Mohamed Yusof berkata masa yang sesuai bagi Anwar membuat permohonan mendapatkan dokumen itu ialah pada peringkat pembelaan kerana beliau mahukan dokumen itu untuk pembelaannya.

Peguam R.Sivarasa berhujah bahawa Hakim Mahkamah Tinggi adalah betul dalam keputusannya selepas membaca secara menyeluruh skop Seksyen 51 dan oleh itu mahkamah tidak mempunyai asas untuk campur tangan berhubung perintah Mahkamah Tinggi.

Dalam rayuan balasnya, Sivarasa berkata bahawa pihak pembelaan memerlukan laporan kimia berhubung sampel spesimen bagi membolehkannya mendapatkan pendapat pakar. Katanya mahkamah perlu memberikan sampel itu walaupun ia telah dimeterai oleh ahli kimia kerana ia boleh dibuka di bawah pengawasan mahkamah.

Mohamed Yusof berkata sebaik sampel spesimen itu dibuka ia akan tercemar. Pada 16 Julai, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah membenarkan permohonan pemimpin pembangkang itu untuk memaksa pihak pendakwaan membekalkan kenyataan saksi yang dirakam dari pengadu Mohd Saiful, Dr Osman Abdul Hamid dari Pusrawi, pemilik kondominium Hassanuddin Abdul Hamid, tiga keterangan saksi lain dan dokumendokumen lain.

Bagaimanapun, Anwar gagal mendapatkan sampel spesimen Mohd Saiful selepas Mahkamah Tinggi menolak permohonannya. Pada 24 Julai 24, mahkamah membenarkan penggantungan pelaksanaan bagi perintah itu kepada pihak pendakwaan, sehingga penyelesaian rayuannya kepada Mahkamah Rayuan.

Anwar, 62, didakwa meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful, 24, di sebuah kondominium di Bukit Damansara di sini pada 26 Jun tahun lepas.

Kes itu ditetapkan untuk sebutan pada 3 November. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain