The Daily Chili portal baru Star Publications - Semasa | mStar

The Daily Chili portal baru Star Publications

PETALING JAYA: Satu lagi portal berita online yang baru di bawah The Star Publicationss (M) Bhd, The Daily Chili, telah dilancarkan awal pagi hari ini.

Portal berita online baru ini menjanjikan sesuatu yang baru dan provokatif dalam laporan beritanya.

Menurut Ketua Pengarang Kumpulan The Star, Datuk Seri Wong Chun Wai, portal baru ini akan mempunyai lebih ruang kebebasan untuk membuat laporan kerana ia tidak memerlukan permit untuk diterbitkan.

Bagaimanapun, isi kandungnya tidak akan memberi tumpuan terhadap isu-isu politik, sebaliknya portal The Daily Chili akan memfokuskan isu-isu lain yang lebih hangat dalam laporan beritanya.

"Sudah terlalu banyak laman web yang melaporkan tentang isu-isu politik contohnya seperti Malaysiakini, Malaysian Mirror dan Malaysian Insider.

"Oleh sebab itu Daily Chili lebih menumpukan kepada pembaca yang mahukan bahan bacaan selain daripada isu politik," kata Wong.

Katanya, The Star Online kini mempunyai 15 juta hit setiap bulan dan surat khabarnya mempunyai edaran kira-kira 300,000 naskah setiap hari.

"The Daily Chili, mStar Online (portal Bahasa Melayu), dan portal baru Star lain seperti Property Portal merupakan satu batu loncatan atau penglibatan awal Star dalam 'media baru'," katanya sambil menambah Timbalan Pengerusi Eksekutif Star Publications, Datuk Clement Hii sendiri telah memberi penekanan terhadap penglibatan dalam bidang multimedia.

Tambah Wong, laporan berita Daily Chili akan berkonsepkan laman web popular Twitter dan Facebook supaya dapat menarik lebih ramai golongan pembaca muda.

"Terdapat satu ruangan yang dinamakan 'Just 140' yang merujuk kepada jumlah maksimum bilangan patah perkataan yang boleh ditulis, ia mirip kepada konsep laman web Twitter dan akan memaparkan personaliti terkenal," ujarnya.

Portal baru itu akan diketuai oleh Pengarang Bersekutu, Veera Pandiyan dan Timbalan Ketua Sub-Editor, Purwaiz Alam.

Ketika ditanya mengenai kenapa dinamakan sebagai Daily Chili: "Kenapa tidak? Sekarang ialah zaman Yahoo, Google, Ipod, Tomato Weekly, jadi wajarla kita juga memberikan pembaca sesuatu yang baru dan hangat," katanya.

Menurut Wong lagi, penyampaian berita dalam Daily Chili mempunyai perbezaan berbanding dengan surat khabar arus perdana lain seperti The Star, New Straits Times dan The Sun.

"Walaupun kandungannya mungkin sama, tetapi Daily Chili akan menyampaikan isu itu dengan lebih menarik dan provokatif.

"Tajuk berita pula adakalanya akan dibuat dengan lebih bebas dan melibatkan penggunaan bahasa perbualan harian contohnya seperti 'lah' atau 'can or not'," ujar beliau lagi.

Tegasnya, Daily Chili bukan bertujuan untuk bersaing dengan laman web yang cendurung kepada laporan politik seperti Malaysian Insider, Nutgraph dan lain-lain, sebaliknya ia bertujuan untuk memberi satu pilihan lain kepada pembaca.

"Mungkin perlawanan English Premier League (EPL) akan menjadi tajuk utama dan mungkin juga kes jenayah, ini jarang dilakukan oleh laman web seperti yang saya nyatakan tadi.

"Fokus kami ialah isu-isu yang akan menarik ramai pembaca dan wartawan yang terlibat juga akan mencari maklumat lebih terperinci yang tidak terdapat dalam surat khabar," katanya.

Laman web Daily Chili boleh diakses di www.dailychilli.com

Artikel Sebelum

Teng, Santiago 'serang' Hasan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain