Pemuda MIC perlu muhasabah diri - Palanivel - Semasa | mStar

Pemuda MIC perlu muhasabah diri - Palanivel

KUALA LUMPUR: Pemuda MIC perlu melakukan muhasabah diri dan perlu merancang dengan teliti bagi tindakan, kemajuan dan hala tujunya untuk tempoh lima tahun akan datang, kata Timbalan Presiden MIC Datuk G. Palanivel hari ini.

Beliau berkata sayap itu juga perlu mengenal pasti keutamaannya daripada segi keperluan masyarakat itu.

"Pemuda MIC mempunyai banyak kerja yang perlu dilakukan untuk melibatkan penyertaan semua belia India di negara ini. Ia satu cabaran yang besar dan saya dengan jujur mengakui yang perkara itu dapat dilakukan dengan jayanya.

"Pada tahap ini dalam sejarah negara kita, mengambil kira peranan dan kedudukan masyarakat India, kita tiada pilihan kecuali untuk berjaya.

"Pemuda perlu menumpukan kekuatan dan meningkatkan keupayaan mereka. Dan, bagi kalangan kita yang memang arif dengan kelemahan kita, dan akan memastikan ia dieksploitasi," katanya dalam kenyataan.

Kelemahan berkenaan perlu diatasi, kata Palanivel yang merupakan bekas Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

"Apakah yang diharapkan oleh golongan muda India dalam politik dan pemimpin politik? Apa yang boleh ditawarkan oleh MIC? Apakah bidang yang kita telah berjaya dan apakah bidang yang kita telah gagal?

"Ini merupakan soalan serius yang perlu ditangani dengan jujur dan tanpa rasa takut. Kecuali kita berani untuk mendapatkan jawapan sebenar, kita tidak boleh merancang dan meneruskan kisah kejayaan kita untuk tahun-tahun mendatang. Ini merupakan kerja kita yang pertama pemikiran yang jelas dalam usaha kita untuk berjaya," katanya.

Palanivel juga berkata sayap Pemuda perlukan pemimpin yang komited, bersedia untuk bekerja dan mengharungi jalan berliku yang menanti dan berwawasan serta bertenaga daripada segi rohani dan jasmani.

"Kita perlukan pemimpin Pemuda yang faham bagaimana untuk bekerja dan memanfaatkan sepenuhnya input daripada pemimpin berpengalaman dan berusia kerana terlalu banyak pengajaran yang kita telah pelajari dan kita perlu menggunakannya untuk "memperkukuhkan" agenda Pemuda supaya, melalui penterjemahan bijak, mereka boleh mengorak langkah seterusnya dengan yakin dan komited," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain