Ketua pengganas JI Singapura diberkas

SINGAPURA: Mas Selamat Kastari, yang disyaki sebagai ketua pengganas kumpulan Jemaah Islamiah (JI) dan melarikan daripada sebuah pusat tahanan di sini tahun lepas telah diberkas di Malaysia, demikian menurut laporan media hari ini.

Mas Selamat menjadi buruan pihak berkuasa republik itu yang melancarkan operasi secara besar-besaran selepas meloloskan diri dari Pusat Tahanan Whitley Road pada 27 Feb ditangkap pada 1 April setelah bersembunyi di Johor, menurut laporan The Straits Times yang memetik sumber sebagai berkata.

Laporan itu menyebut Mas Selamat, 48, ditangkap di kawasan pinggir bandar Johor Baharu dan kini sedang ditahan oleh pihak berkuasa Malaysia untuk disoal siasat di negara itu.

Mas Selamat didakwa dalam kepada satu rancangan untuk merampas sebuah kapal terbang dan merempuhkan pesawat itu di Lapangan Terbang Changi Singapura.

Dia melarikan diri dari Singapura pada 2001 tetapi diberkas polis Indonesia di Pulau Bintan pada 2006, dan kemudian dihantar balik ke negara pulau itu.

Akhbar itu menyebut seorang pegawai kanan Kerajaan Malaysia, yang enggan namanya disiarkan, mengesahkan penahanan itu dan menyatakan Mas Selamat kini ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Bagaimanapun, beliau enggan menyatakan sama ada pengganas itu akan diserahkan kepada pihak berkuasa Singapura.

Laporan itu juga menyebut pengganas itu dijejaki menerusi laporan risikan yang diberikan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri Singapura (ISD), dan satu operasi bersama oleh pihak keselamatan Malaysia dan Singapura akhirnya berjaya membawa kepada penahanan Mas Selamat.

Masih tidak diketahui bagaimana Mas Selamat meloloskan diri dari Singapura dan bila dia memasuki Malaysia selepas melarikan diri. Laporan itu menyebut Mas Selamat berada di Johor pada setiap masa dan dia tidak pernah keluar ke utara.

Penangkapan Mas Selamat menamatkan operasi memburu orang disyaki sebagai pengganas yang dilakukan secara besarbesaran oleh Singapura. BERNAMA

Artikel Sebelum

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain