Jawatan Exco Perak dijangka dikurangkan - Semasa | mStar

Jawatan Exco Perak dijangka dikurangkan

IPOH: Bilangan jawatan Exco kerajaan negeri Perak di bawah pentadbiran Barisan Nasional (BN) dijangka dikurangkan kepada lapan orang berbanding 10 orang sebelum ini.

Sumber-sumber dalaman parti berkata, selain berharap angka lapan membawa tuah kepada BN, pentadbiran baru itu mahu memastikan kepakaran dan pengalaman mereka yang memegang jawatan itu benar-benar dapat berkhidmat kepada semua rakyat.

Istiadat mengangkat sumpah barisan Exco baru itu dijadual berlangsung di Istana Iskandariah, Bukit Chandan, Kuala Kangsar, pukul 10 pagi ini.

"Pucuk pimpinan tidak mahu rakyat melihat barisan exco itu dominan atau memihak kepada kelompok tertentu di negeri ini," katanya kepada Bernama di sini.

Menteri Besar yang baru, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pangkor membayangkan barisan exco baru akan menggabungkan muka lama dan baru selain mempunyai wakil parti komponen BN, sejajar dengan komposisi kaum di Perak.

Bernama difahamkan sekurang-kurangnya dua muka lama dijangka dilantik manakala enam lagi adalah muka baru, termasuk dua wanita.

Sumber itu berkata ADUN Chenderiang, Dr. Mah Hang Soon daripada MCA dijangka diberikan portfolio kanan seperti kerajaan tempatan, kesihatan atau pengangkutan sebagai imbangan kepada komposisi parti komponen dalam kerajaan negeri.

Dr. Mah yang juga Ketua Pemuda MCA Perak merangkap Timbalan Ketua Pemuda MCA Kebangsaan merupakan satu-satunya ADUN bukan Melayu di kalangan 28 wakil rakyat BN.

Tidak diketahui sama ada tiga ADUN Bebas Hee Yit Foong (Jelapang), Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) dan Mohd Osman Jailu (Changkat Jering) turut disenaraikan. BERNAMA 09/02/2318MST

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Karpal enggan mohon maaf

Artikel Berkaitan

default image

Hakim dengar kes Nizar Rabu ini

default image

DVD seks muncul semula, Soi Lek disiasat

Lebih Artikel

Rakyat Pahang terima Sultan baharu