Bantah cadangan ambil alih IJN - PPIM - Semasa | mStar

Bantah cadangan ambil alih IJN - PPIM

KUALA LUMPUR: Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) membantah hasrat Sime Darby Berhad (Sime Darby) yang ingin mengambil alih 51 peratus kepentingan Institut Jantung Negara (IJN) untuk diswastakan kerana berpendapat ia akan membebankan rakyat berpendapatan rendah.

Pengarah Projek PPIM, Noor Nirwandy Mat Nordin berkata perkara itu perlu dikaji semula kerana ia melibatkan kepentingan masyarakat dan bukan hanya untuk mengaut keuntungan semata-mata.

"Jangan kerana hanya gah untuk memastikan IJN dikenali di seluruh dunia dan mempunyai peralatan yang terkini tetapi rakyat Malaysia hanya mampu melihat dari jauh...apa gunanya kita mempunyai pusat rawatan jantung canggih," katanya dalam kenyataan hari ini.

Katanya, jaminan Sime Darby bahawa kos rawatan bagi golongan pendapatan rendah dikekal adalah tidak munasabah memandangkan kos perkhidmatan akan meningkat apabila sesuatu perkhidmatan itu diswastakan.

"Memang tidak dinafikan bahawa setiap agensi yang diswastakan mampu memberikan perkhidmatan yang lebih baik berbanding perkhidmatan sedia ada tetapi ini tidak bermakna jika perkhidmatan yang diberikan tidak mampu dinikmati oleh golongan berpendapatan rendah kerana kos rawatan yang tinggi," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?