Robot Pepper Bantu Manusia Dijual Pada Harga RM6K Mulai 2015 - Rencana | mStar

Robot Pepper Bantu Manusia Dijual Pada Harga RM6K Mulai 2015

Menurut syarikat Aldebaran yang mereka cipta robot Pepper, ia merupakan robot pertama di dunia yang dicipta memiliki emosi dan perasaan.
 

SEBUAH syarikat Jepun telah mengumumkan rancangan mereka untuk menjual robot menyerupai manusia, bernama Pepper yang sesuai bagi membantu golongan yang berusia di negara itu bermula tahun hadapan.

Syarikat Japan SoftBank Corp ketika mengumumkan perkara tersebut pada 5 Jun lalu berkata kewujudan robot itu dapat membantu mengurangkan tenaga kerja dikalangan warga emas yang merupakan satu keperluan penting dewasa ini. 

Istimewanya robot ini dapat bertindak sebagai pengasuh, jururawat, pembantu khidmat bantuan kecemasan atau sahabat dikala waktu anda kesepian. 

Robot ini akan mula berada di pasaran mulai Februari 2015, ia dijual pada harga ¥198,000 (RM6,212). Ketua Pegawai Eksekutif Softbank, Masayoshi Son memberitahu pemberita bahawa robot berkenaan mampu memahami dan menyatakan emosi.

Turut serta bersama Son dalam majlis penerangan itu, robot tinggi lampai bernama Lada. Robot bersuara nyaring ala-ala suara kanak-kanak lelaki ini turut diberikan peluang berinteraksi dengan pemberita 

"Robot sering digambarkan sebagai patung yang tidak mempunyai emosi dan perasaan. Buat kali pertama dalam sejarah manusia, kita memberi robot perasaan dan emosi," kata Son. 

Robot tersebut dibangungkan oleh Alderaban, syarikat robotik Perancis. Softbank telah membeli pegangan saham syarikat berkenaan pada 2012 

Ia akan dikeluarkan oleh Taiwan Hon Hai Precision Industry Co Ltd Prototaip bermula minggu ini. 

Di seluruh dunia populasi warga emas di Jepun mencatatkan peningkatan yang paling pantas dan kerajaan berharap syarikat tersebut dapat mengurangkan pengunaan tenaga buruh dengan kewujudan robot berkenaan. 

Robot peribadi seperti Asimo yang direka oleh Honda Motor Co telah mencatatkan perkembangan pesat lebih daripada sedekad, dan ia dilihat berpotensi sebagai pembantu dalam penjagaan warga emas. 

Sementara itu, Panasonic Corp dan ActiveLink Co Ltd turut mempamerkan sarung dan jaket robot ketika membantu menjalankan tugas-tugas sukar seperti memetik buah-buahan daripada pokok. 

Pada 2012, pasaran keseluruhan robotik Jepun bernilai ¥ 860bil dan ia dijangka meningkat tiga kali ganda kepada ¥ 2.85 trilion menjelang 2020, menurut laporan kementerian perdagangan tahun lepas. robot , Pepper , Lada , Masayoshi Son

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain