Media AS dakwa abang tiri pemimpin Korea Utara yang dibunuh di KLIA pemberi maklumat CIA - Dunia | mStar

Media AS dakwa abang tiri pemimpin Korea Utara yang dibunuh di KLIA pemberi maklumat CIA

Kim Jong Nam dibunuh di KLIA pada Februari 2017.

MEDIA Amerika Syarikat (AS) melaporkan bahawa Kim Jong Nam, abang tiri pemimpin Korea Utara Kim Jong Un yang telah dibunuh, telah menjadi pemberi maklumat Agensi Perisikan Pusat (CIA), lapor agensi berita Rusia Sputnik.

Kim Jong Nam telah dibunuh di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dalam bulan Februari 2017 oleh dua wanita menggunakan apa yang dipercayai para penyiasat sebagai agen saraf VX.

Pihak berkuasa Malaysia telah mendakwa kedua-dua wanita itu sebelum membebaskan mereka pada awal tahun ini.

ARTIKEL BERKAITAN: Siapa Kim Jong Nam?

Wall Street Journal pada Isnin melaporkan bahawa "seseorang yang mempunyai pengetahuan tentang perkara berkenaan" berkata Kim Jong Nam telah ke Malaysia untuk bertemu orang hubungan CIAnya, meskipun itu mungkin bukan satu-satunya tujuan perjalanan tersebut.

Menurut laporan itu, polis memberi keterangan semasa perbicaraan kedua-dua wanita bahawa mangsa telah bertemu seseorang berketurunan Korea-Amerika yang tidak dikenali sejurus sebelum beliau dibunuh.

Pada Mei 2017, akhbar Asahi Shimbun di Tokyo melaporkan bahawa abang tiri Kim Jong Un itu telah mengadakan pertemuan dengan seorang individu yang disyaki adalah seorang pegawai perisikan AS, menurut laporan tersebut. -Bernama

Kim Jong Nam , Kim Jong Un , bunuh , KLIA , CIA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain