Benarkan penuntut diberi nasihat untuk jadi pekerja seks, universiti dikecam - Dunia | mStar

Benarkan penuntut diberi nasihat untuk jadi pekerja seks, universiti dikecam

University of Brighton dikritik kerana membenarkan kumpulan pekerja seks terlibat dalam pameran penuntut tahun pertamanya. Foto Mirror Online UK

SEBUAH universiti di United Kingdom dikritik selepas ia menggalakkan para pelajar untuk mempertimbangkan aktiviti pelacuran.

University of Brighton membenarkan badan sosial, Projek Jangkauan Pekerja Seks (SWOP) untuk membuka gerai di pameran 'penuntut tahun pertama' pada Selasa dan Khamis.

Ia menawarkan khidmat nasihat kepada pelajar mengenai bagaimana untuk menjadi pekerja seks, malah memberikan kondom dan pelincir percuma.

Pendirian itu juga menjemput pelajar terlibat dalam satu permainan, di mana antara hadiah yang ditawarkan adalah pakaian dalam.

SWOP dijelaskan sebagai 'perkhidmatan inklusif dan rahsia bagi wanita yang bekerja dalam industri seks, yang tinggal atau bekerja di Sussex.'

Antara mereka yang mengkritik tindakan itu adalah seorang aktivis dan penulis, Julie Bindel, yang juga pengasas bersama kumpulan reformasi undang-undang, Justice for Women (Keadilan untuk Wanita).

Beliau berkata: "Ini melampaui daripada memalukan, ia membuat saya marah sehingga perdagangan seks menjadi normal dan mencemarkan kaum wanita seolah-olah ia adalah cara yang tidak berbahaya dan dihormati untuk mencari pendapatan.

"Perlu ada kajian oleh universiti berhubung perkara ini," katanya. - Mirror Online UK

pekerja seks

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain