Pasar Raya UK Pertama Di Dunia Ganti Bungkusan Plastik

Bungkusan yang diperbuat daripada bahan kertas akan dijadikan sebagai alternatif kepada plastik bagi sebahagian produk jenama pasar raya Iceland.

SEBUAH pasar raya di United Kingdom (UK) bakal menjadi yang pertama di dunia menggantikan bungkusan plastik dari semua produk labelnya sendiri dengan bahan alternatif.

Langkah yang dibuat oleh pasar raya Iceland itu dibuat bagi memberi tekanan kepada pesaingnya supaya mengikut tuntutan masyarakat untuk menangani pencemaran plastik.

Syarikat tersebut, yang mempunyai lebih 900 cawangan, mempunyai rancangan selama lima tahun untuk tidak menggunakan plastik terhadap semua produk jenamanya sendiri.

Pembungkusan 1,400 jenis produk akan digantikan, dan perubahan itu melibatkan lebih 250 pembekal. 

Antara lain, beg plastik untuk sayur-sayuran dan makanan lain akan digantikan dengan bungkusan diperbuat daripada kertas sebagai alternatik.

Iceland telah pun mengeluarkan tiub plastik dari rangkaiannya, turut mengusahakan alternatif kepada botol plastik dan bungkusan susu. - Mail Online

Iceland, plastik

Artikel Sebelum

Kampung Tersejuk Dunia Pecah Rekod

Artikel Berikut

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain