Presiden Filipina Dikritik Timbalan Sendiri - Dunia | mStar

Presiden Filipina Dikritik Timbalan Sendiri

MANILA: Usaha Presiden Filipina, Rodrigo Duterte memerangi jenayah dadah terus dikecam dan kali ini kritikan dilemparkan oleh orang kanannya sendiri, Leni Robredo yang merupakan Timbalan Presiden negara itu.

Robrebo menyuarakan kebimbangan terhadap jumlah kematian ekoran kempen memerangi dadah yang diusahakan  Duterte selain menyatakan usaha tersebut tidak boleh diselesaikan menggunakan 'peluru sahaja'.

Dalam ucapan beliau ketika menyertai forum berhubung pembunuhan tanpa melibatkan perbicaraan, Robredo turut menyatakan kebimbangan tentang ketelusan dan tanggungjawab dalam kempen tersebut yang meragut ramai nyawa.

"Kita kini melihat statistik (kematian) yang menakutkan," katanya.

Sejak Julai tahun lalu, lebih 7,000 orang dibunuh selepas Duterte mengetuai kempen memerangi dadah di seluruh negara itu.

Robredo berkata, beliau turut menerima aduan daripada penduduk yang ditahan polis yang melakukan penggeledahan tanpa waran.

Malah beliau berkata, beratus-ratus aduan daripada penduduk yang merasakan diri mereka ditindas, dikemukakan kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia untuk tindakan lanjut.

Sementara itu, jurucakap ketua polis negara, Supritenden Dionardo Carlos berkata, jika dakwaan tersebut benar, ia melanggar dasar polis dan perlu dilaporkan kepada pihak berkuasa bagi membolehkan siasatan dilaksanakan.

Pada bulan lalu, kumpulan hak asasi manusia Amnesty International menuduh polis bersikap seperti penjenayah kerana menindas, melakukan pembunuhan secara sistematik terhadap golongan miskin dan lemah, mengupah pembunuh, mencuri daripada mangsa yang dibunuh dan mengabaikan laporan penduduk.

Rodrigo Duterte , Leni Robredo

Artikel Sebelum

Nike Dikecam Kerana Produk Hijab

Artikel Berikut

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain

Podolski intai peluang bersama JDT