Najib Terima Hadiah Kenangan Lawatan Bapa Ke New Zealand - Dunia | mStar

Najib Terima Hadiah Kenangan Lawatan Bapa Ke New Zealand

MANILA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Rabu menerima sebuah buku yang mengandungi koleksi keratan akhbar dan gambar-gambar lawatan ayahanda beliau, Tun Abdul Razak Hussein ke New Zealand pada tahun 1967 dan 1975.

Perdana menteri New Zealand John Phillip Key menghadiahkannya semasa  mereka mengadakan mesyuarat dua hala di luar acara Sidang Kemuncak Pemimpin Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik ke-23 di sini, Rabu.

Terdapat mesej tulisan tangan John Key di dalam buku ini yang menyatakan: "Najib, saya berpendapat anda mungkin suka rekod perjalanan bapa anda ke New Zealand. Salam mesra PM John Key."

Najib yang mengetuai delegasi Malaysia di sini, gembira menerima hadiah itu.

Dua puluh satu negara anggota APEC ialah Australia, Brunei, Kanada, Chile, China, Hong Kong-China, Indonesia, Jepun, Korea Selatan, Malaysia, Mexico, New Zealand, Papua New Guinea, Peru, Filipina, Rusia, Singapura, Taiwan, Thailand, Amerika Syarikat dan Vietnam.

Malaysia, anggota pengasas APEC pada tahun 1989, memperjuangkan prinsip inisiatif berasaskan konsensus, tidak terikat dan sukarela yang akhirnya diguna pakai oleh perkumpulan itu. Sehingga ini, prinsip itu kekal.

Pada tahun 2014, ekonomi APEC menyumbang 40 peratus bagi penduduk dunia, 57 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar dunia (US$44.1 bilion), 48.5 peratus daripada perdagangan global (US$18.5 bilion) dan 53.1 peratus pelaburan langsung asing (FDI) Aliran masuk (US$652 bilion).

Bagi Malaysia, ekonomi APEC membentuk 75.9 peratus (RM1.1 trilion) daripada jumlah perdagangan negara dan 34.4 peratus (RM12.2 bilion) daripada jumlah FDI di Malaysia manakala projek yang diluluskan dengan penyertaan APEC dalam sektor perkilangan berjumlah RM27.7 bilion (70.1 peratus).

New Zealand

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Tembakan Kuat Dilaporkan Di Utara Paris

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain