AS Perketat Kawalan Keselamatan

Anggota polis berkumpul untuk mendengar taklimat sebelum memulakan tugas rondaan di subway Times Square, New York.

NEW YORK: Kawalan keselamatan diperketatkan di sekitar bandar raya ini, Boston dan lokasi lain di Amerika Syarikat (AS)  susulan serangan bersenjata dan bom di Paris.

Jabatan Polis New York (NYPD) berkata, anggota-anggota Pasukan Tindakan Antikeganasan dan beberapa unit khas lain telah dike­rahkan ke kawasan yang sering dikunjungi pelancong selain konsulat Perancis di Manhattan.

“Pasukan itu dikerahkan ke kawasan yang sesak di sekitar bandar raya ini sebagai langkah berjaga-jaga dan bagi meningkatkan keyakinan orang ramai,” kata NYPD dalam satu kenyataan.

Selepas serangan 11 September 2001 yang menyaksikan beberapa pesawat merempuh dan memusnahkan bangunan pencakar langit, Pusat Dagangan Dunia dalam tragedi yang meragut hampir 3,000 nyawa, bandar raya New York masih menjadi sasaran utama kumpulan militan Islam.

“Setiap kali kita melihat serangan seperti ini, ia menjadi peringatan untuk kita supaya bersedia dan berwaspada,” kata Datuk Bandar New York, Bill de Blasio kepada saluran televisyen ABC 7.

Selain New York, agensi penguatkuasaan undang-undang dan pe­ngangkutan di bandar raya-bandar raya utama turut berada dalam keadaan berjaga-jaga.

Sementara itu, di ibu negara AS, Washington, polis meningkatkan rondaan di sekitar bangunan kerajaan, Kompleks Capitol, kata seorang jurucakap pihak berkuasa.

“Setakat ini, tiada ancaman yang kami ketahui ke atas Kompleks Capitol,” katanya. – Reuters


AS, Boston, NYPD, Paris

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain