Pengikut Tarekat Naqsabandiyah Sambut Aidiladha Hari Ini - Dunia | mStar

Pengikut Tarekat Naqsabandiyah Sambut Aidiladha Hari Ini

Pengikut tarekat Naqsabandiyah merayakan Aidiladha pada Selasa.

JAKARTA: Pengikut tarekat Naqsabandiyah di Indonesia  menyambut Aidiladha, Selasa.

Ribuan pengikutnya di Sumatera Barat dilapor membuat sambutan dengan mengadakan solat sunat Aidiladha dan melakukan korban.

Menurut siaran berita televisyen tempatan, para pengikut mengadakan solat sunat Aidiladha di Musala Baitul Makmur, di Daerah Pauh dalam Wilayah Padang.

Setiausaha Naqsabandiyah, Edizon Revindo dipetik sebagai berkata mereka menentukan Aidiladha dengan cara melihat hilal dan hisab yang hasil perkiraannya kemudiannya dibawa dalam mesyuarat khas sebelum diumumkan kepada para pengikut mereka.

Beliau berkata asas perkiraan tarikh Aidiladha ialah "selepas 100 hari tarikh 1 Ramadan, maka jatuhlah tempoh Aidiladha".

Sementara itu Jawatankuasa Kepimpinan Muhammadiyah yang merupakan organisasi agama berpengaruh di Indonesia hari ini mengunjungi Presiden Joko Widodo untuk memohon maaf kerana para pengikut mereka akan menyambut Aidiladha esok iaitu sehari lebih awal daripada tarikh yang ditetapkan pihak kerajaan.

Pemerintah Indonesia sebelum ini mengisytiharkan Aidiladha disambut pada Khamis.

Ketua Umum Muhammadiyah, Haedar Nashir dipetik sebagai berkata pertubuhan itu turut meminta agar kerajaan menjamin hak bagi umat Islam yang merayakan Aidiladha esok termasuk dengan memberi kelonggaran kepada mereka yang lewat masuk bekerja kerana menyambut Aidiladha.-- Bernama

Naqsabandiyah , Aidiladha

Artikel Sebelum

Empat Diculik Di Pulau Samal

Artikel Berikut

Jerebu: Empat Syarikat Digantung Operasi

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain