General Motors Tarik Balik 1.5 Juta Kereta Dari Pasaran - Dunia | mStar

General Motors Tarik Balik 1.5 Juta Kereta Dari Pasaran

general motors
Kilang pengeluaran General Motors Lordstown di Lordstown, Ohio. Foto AP
NEW YORK: General Motors (GM) menarik balik hampir 1.5 juta kenderaan keluarannya pada Jumaat, disebabkan oleh kemungkinan masalah sistem pencucuhan sehingga mengakibatkan 12 kematian.

Bulan lepas, GM menarik balik 1.6 juta kereta ketika pelbagai persoalan mengenai mengapa ia mengambil masa untuk menangani kelemahan pencucuhan yang diketahuinya seawal tahun 2001.

GM berkata, tidak ada bukti kematian daripada insiden pencucuhan berkaitan dalam kumpulan 824,000 kereta baharu yang ditarik balik, iaitu Chevrolet Cobalts dan HHRs, Pontiac solstis dan G5s, dan Zuhal Skys bagi model tahun 2008-2010.

Tetapi ia menambah bahawa 90,000 daripada pencucuhan yang rosak melibatkan model 2005-2007 model yang digunakan sebagai pengganti dalam kereta sebagai gantian bagi penarikan yang baharu.

GM berkata, ia perlu memeriksa kesemua kereta untuk memastikan yang mana mempunyai pencucuhan yang berpotensi untuk rosak.

"Kami tidak mahu mengambil risiko berhubung keselamatan," kata Ketua Eksekutif GM, Mary Barra dalam satu kenyataan.

GM sedang disiasat oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat dan Kongres berhubung masalah yang berlaku membabitkan sistem pencucuhan, yang menyebabkan satu masalah boleh menyebabkan ratusan kemalangan.

Sejak 2005, GM menerima ratusan aduan pengguna mengenai masalah kereta, di mana sistem pencucuhan kereta secara tiba-tiba boleh berada dalam kedudukan status, yang mematikan sistem elektronik kenderaan termasuk beg udara. - AFP

General Motors , GM , Mary Barra

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain