Lebih Ramai Perokok Di Seluruh Dunia Berbanding 1980 - Kajian - Dunia | mStar

Lebih Ramai Perokok Di Seluruh Dunia Berbanding 1980 - Kajian

WASHINGTON: Lebih ramai perokok di seluruh dunia pada hari ini berbanding pada tahun 1980, apabila populasi berkembang pesat dan rokok semakin popular di negara seperti China, India dan Rusia, kata penyelidik.

Sebagai contoh, China berkembang hampir 100 juta lebih ramai perokok pada 2012 berbanding tiga dekad yang lalu, walaupun kadar merokok merosot dari 30 kepada 24 peratus dalam tempoh tersebut, kata Jurnal Persatuan Perubatan Amerika Syarikat.

Menurut laporan itu, peningkatan jumlah perokok berlaku walaupun terdapat penurunan dalam aktiviti merokok sejak beberapa dekad, apabila ramai mula menyedari mengenai bahaya tembakau.

"Memandangkan kita sudah pun mengetahui bahawa separuh daripada perokok sebenarnya meninggal dunia kerana merokok, jumlah yang besar perokok itu akan menyebabkan peningkatan yang besar dalam kematian awal," kata penulis bersama Alan Lopez dari Universiti Melbourne.

Kajian itu diketuai oleh Institut Penilaian dan Metrik Kesihatan di Universiti Washington dengan mengumpul data dari 187 negara. - AFP

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Thailand Isytihar Darurat

Artikel Lain