Rusia Tawar Perlindungan Kepada Pembocor Maklumat Rahsia Agensi Keselamatan Negara AS

MOSCOW: Rusia pada Selasa menawarkan suaka politik kepada pembocor maklumat rahsia Agensi Keselamatan Amerika Syarikat, Edward Snowden tanpa syarat.

Snowden, 29, kini menjadi pelarian politik selepas dia mengaku bertanggungjawab membocorkan rahsia bagaimana kerajaan Amerika menerusi satu projek pengintipan besar-besaran mampu mengintip sesiapa sahaja di muka bumi ini yang menggunakan internet dan juga talian telefon.

Dia mengaku mendedahkan maklumat rahsia itu untuk mempertahankan hak individu setiap rakyat Amerika dan juga penduduk dunia.

Dengan sistem intipan paling canggih di dunia itu yang dibina dengan kerjasama firma teknologi yang merupakan majikan Snowden, tiada siapa pun lagi yang benar-benar terlindung daripada menjadi mangsa intipan Agensi Keselamatan AS.

Bekas pegawai teknikal komputer itu kini berada di Hong Kong setelah melarikan diri dari Hawaii di mana dia bekerja sebelum itu dan sedang menimbang sama ada untuk mencari perlindungan politik di Iceland.

Bagaimanapun Presiden Vladimir Putin telah menghulurkan tangan bersedia memberikan perlindungan itu kepada Snowden.

Jurucakap Putin, Dmitry Peskov dilaporkan oleh media massa Rusia sebagai berkata yang Rusia telah bersedia untuk menerima kedatangan Snowden jika dia membuat permintaan rasmi.

Snowden kini dikatakan telah pun keluar dari hotel penginapannya di Hong Kong sebaik sahaja selesai memberikan temuramah eksklusif kepada akhbar Britain, The Guardian hujung minggu lalu.

Kerajaan Amerika kini menerima desakan dan tekanan kuat daripada ahli-ahli kongres dan senat yang mahu Snowden diekstradiksi untuk dibawa pulang dan dibicarakan mengikut undang-undang Amerika.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain