suria

Ibu hamil boleh pantau perkembangan bayi dalam kandungan guna telefon sendiri, senang!

Wanita hamil bakal berpeluang melihat perkembangan kandungan mereka menerusi telefon pintar.

KINI bakal ibu boleh melihat perkembangan bayi dalam kandungan mereka dengan menggunakan pelekat ultrasound yang melekat pada badan seperti plaster.

Jurutera daripada Institut Teknologi Massachusetts (MIT) di Amerika Syarikat membangunkan peranti boleh pakai sebesar setem pos.

Ia boleh merangkap imej berterusan secara langsung yang menunjukkan apa yang berlaku jauh di dalam badan sehingga 48 jam.

Mereka kini sedang memperhalusi Kecerdasan Buatan atau artificial intelligence (AI) yang boleh menganalisis keputusan dan menghantarnya ke aplikasi telefon pintar.

Penyelidik berharap ia boleh didapati di kedai dan bahan kimia untuk wanita hamil digunakan sekali seminggu.

Pelekat (patch) setebal sekitar 3 milimeter juga boleh digunakan untuk memantau tumor pesakit kanser dan mempercepatkan diagnosis dan rawatan penyakit.

tengok kandungan dalam phone

Pelekat baharu yang menghasilkan imej ultrasound digunakan untuk membolehkan wanita hamil melihat bayi mereka menerusi telefon.

Bercakap kepada Mail Online, jurutera mekanikal di MIT, Profesor Xuanhe Zhao yang membantu mereka bentuk teknologi itu berkata: "Pelekat ultrasound berpotensi digunakan untuk pengimejan wanita hamil.

"Tetapi kekerapan pengimejan harus dikurangkan seperti satu untuk pengimejan setiap minggu bagi menjamin keselamatan.

"Kami membayangkan beberapa 'pelekat' (patch) melekat pada lokasi yang berbeza pada badan.

ARTIKEL BERKAITAN: Perhatian ibu hamil! Ambil tahu 4+4 perkara jaga kesihatan sebelum bersalin

"Patch akan berkomunikasi dengan telefon bimbit anda, di mana algoritma AI akan menganalisis imej atas permintaan.

"Kami percaya kami telah membuka era baharu pengimejan boleh pakai. Dengan beberapa pelekat pada badan anda, anda boleh melihat organ dalaman anda.'

Tambah beliau, pelekat ultrasound berpotensi digunakan untuk pengimejan wanita hamil.

"Bagaimanapun, kekerapan pengimejan perlu dikurangkan seperti satu ke pengimejan setiap minggu untuk menjamin keselamatan," katanya.

tengok kandungan dalam phone 2

Jurutera Institut Teknologi Massachusetts (MIT) membangunkan pelekat yang boleh dipakai, dan menghasilkan imej ultrasound

Plaster kecil itu dapat menunjukkan bagaimana jantung berubah bentuk semasa ia melakukan senaman dan bagaimana perut membengkak dan mengecut apabila sukarelawan meminum jus dan meneruskannya melalui sistem mereka.

Walaupun beberapa orang mengangkat beban, pasukan itu dapat mengesan corak terang pada otot asas yang menunjukkan di mana terdapat kerosakan sementara pada otot.

Ultrasound kini digunakan oleh juruteknik untuk menunjukkan gambar bayi semasa ia berkembang di dalam badan, tetapi memerlukan peralatan dan latihan yang berkos tinggi.

Walaupun pengimejan perubatan di hospital biasanya diambil selama beberapa saat, pelekat boleh juga memantau pesakit selama 48 jam.

Ini akan membolehkan pengimejan 'jangka panjang berterusan' terhadap organ dalaman seperti jantung, paru-paru, otot dan saluran darah.

Mereka juga boleh menambah baik peranti boleh pakai, yang pada masa ini hanya memberikan data linear seperti suhu badan dan kadar denyutan jantung, sekali gus memberi mereka dimensi pengimejan. - Mail Online

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Lain