suria

Baru tahu bahaya makan sosej panggang atas api! Boleh jadi punca masalah buah pinggang, kanser

Sosej yang dipanggang terus di atas api boleh membawa risiko kesihatan kepada manusia. -Foto Canva

SOSEJ yang dipanggang di atas api merupakan salah satu hidangan ringkas yang digemari ramai.

Namun, ia boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius seperti penyakit buah pinggang dan kanser jika dimakan terlalu kerap.

Risiko kesihatan makanan yang diproses

Makanan berasaskan daging yang diproses seperti sosej biasanya mengandungi kadar natrium (garam), fosforus, dan bahan pengawet tinggi.

Bahan-bahan ini memberikan tekanan tambahan pada organ kita, terutamanya buah pinggang dan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Sosej khususnya, mengandungi banyak natrium yang boleh meningkatkan tekanan darah dan memaksa buah pinggang bekerja lebih keras untuk mengeluarkan mineral berlebihan daripada darah.

Hanya satu sosej boleh mengandungi kira-kira 21 peratus daripada pengambilan natrium yang disyorkan setiap hari.

Apabila dimakan secara berlebihan, ini boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang dalam jangka panjang.

gambar hiasan

Kita harus berpada-pada dalam pengambilan semua jenis makanan. -Gambar hiasan

Selain itu, daging yang diproses juga boleh meningkatkan risiko kanser kolon.

Ia boleh menyebabkan keradangan dalam sistem pencernaan dan menghasilkan bahan kimia berbahaya seperti kolibaktin yang dikaitkan dengan kanser.

Banyak sosej turut mengandungi bahan pengawet seperti natrium nitrit, yang boleh berubah menjadi bahan kimia penyebab kanser apabila dimasak pada suhu tinggi.

Risiko memanggang daging yang diproses

Memanggang sosej pada suhu tinggi, terutamanya di atas api secara langsung, boleh memburukkan keadaan.

Memasak daging pada suhu tinggi boleh menghasilkan bahan kimia berbahaya yang dipanggil HCA (amine heterosiklik) dan PAH (hidrokarbon aromatik polisiklik) yang mana kedua-duanya dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser.

Memanggang juga melepaskan asap, habuk, dan bahan berbahaya lain yang boleh merosakkan paru-paru dan kesihatan keseluruhan kita.

Tip lebih sihat

1. Elakkan memasak daging pada suhu yang sangat tinggi atau di atas api. Pertimbangkan kaedah memasak yang lebih sihat seperti memanggang atau mengukus.

2. Padankan dengan makanan yang sihat: Makan bawang putih, teh hijau, atau buah-buahan segar bersama daging yang diproses boleh membantu mengurangkan pembentukan bahan berbahaya dalam badan.

Artikel Lain