suria

Tahukah anda kulit pisang juga boleh dimakan? Pastinya ada banyak khasiat!

553

PISANG mengandungi nutrisi yang bermanfaat bagi tubuh badan. Pisang juga mengandungi banyak serat dan rendah lemak, yang dijadikan makanan ringan sesuai untuk mencegah kelaparan dan mengembalikan tenaga.

Tidak hanya isi buahnya, kulit pisang juga mengandungi pelbagai nutrisi yang bermanfaat bagi badan.

ARTIKEL BERKAITAN: Nampak mudah tapi masak pengat guna santan ada caranya... Jangan sampai berketul, pecah minyak!

Penelitian yang diterbitkan dalam proses Safety and Environmental Protection menunjukkan bahawa kulit pisang mengandungi 71 hingga 83 peratus serat.

Serat dapat melancarkan pencernaan, mengurangi risiko terkena penyakit seperti diabetes, barah tertentu dan penyakit kronik lain.

553

Terdapat pelbagai jenis pisang mempunyai rasa yang berbeza.

Makanan yang mengandungi serat juga membantu anda menurunkan atau mempertahankan berat badan secara sihat.

Dipetik dari WebMD, kadar tryptophan yang tinggi dalam isi pisang dan dikombinasikan dengan vitamin B6 yang terdapat dalam kulit pisang.

Kulit pisang dapat membantu meringankan beberapa gejala depresi dan gangguan emosi. Kandungan lainnya adalah vitamin B12, magnesium, potassium, fiber, dan protein.

Jika ingin memakan kulit pisang, anda harus membersihkan dengan betul menggunakan air yang sedang mengalir.

eff9a8af08fb94ecab077991fa9b2ee3

Pokok pisang akan terjejas apabila diserang serangga perosak.

Menurut Environmental Working Group, penanaman pisang menggunakan racun perosak secara intensif. sesetengah racun perosak berkemungkinan melekat pada kulit pisang.

Anda disarankan untuk mengambil pisang organik yang kurang pendedahan terhadap racun perosak.

Anda boleh mengambil kulit pisang secara langsung, dimasak, atau dibekukan. Sama seperti isinya, semakin matang kulit pisang, semakin manis rasanya.

Jika ingin mengisar pisang menjadi smoothie, hiris pisang yang belum dikupas sebelum dibekukan. Lalu masukkan terus dari peti sejuk beku ke dalam pengisar.

Z36D70341616820488-1600x900

Selain manfaatnya, pisang juga boleh ditukarkan menjadi kek, roti, dan biskut untuk dimakan.

Anda juga dapat membekukan pisang yang tidak rosak yang belum dikupas, sebelum dijadikan roti atau kek pisang. Kemudian, cairkan pisang hingga berbentuk seperti bubur lalu campurkan ke dalam adunan roti atau kek.

Pengambilan kulit pisang juga bermanfaat bagi persekitaran. Kulit pisang membentuk 30 hingga 40 peratus dari pisang dan manusia membuang sekitar 3.5 juta ton pisang setiap tahun.

Makanan yang dibuang adalah jenis sampah terbesar di tempat pembuangan sampah, di mana ia mengeluarkan metana dan gas rumah kaca yang disumbangkan kepada perubahan iklim.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain