Wang saku dapat bentuk keperibadian anak... cubalah dulu baru tahu! - Famili | mStar

Wang saku dapat bentuk keperibadian anak... cubalah dulu baru tahu!

Pemberian wang saku kepada anak-anak bukan sahaja mengajar mereka tentang pengurusan kewangan malah membentuk sikap tanggungjawab, kesabaran dan menghargai.

BAGAIMANA anda sebagai ibu bapa menentukan bila anak-anak patut diberi duit poket dan berapa jumlah yang sepatutnya mereka terima?

Sebenarnya pemberian wang saku ini adalah peluang terbaik anak-anak untuk belajar tentang tanggungjawab dan pengurusan wang mereka sendiri.

Ia sekaligus mengajar mereka untuk berdikari, bersabar, memupuk sifat pemurah dan menghargai.

ARTIKEL BERKAITAN: Gerakan #Not4Kids kawal penyalahgunaan rokok elektronik, kanak-kanak dilarang sama sekali!

Sebagai permulaan, memberi anak-anak anda duit poket mengikut umur mereka; sebagai contoh anak berusia 10 tahun mendapat RM10 setiap minggu. 

Selain itu, ia juga bergantung kepada situasi kewangan dan faktor sekeliling.

Semakin mereka membesar, jumlah itu juga ditingkatkan bersesuaian dengan keperluan mereka. Amaun diberikan juga sepatutnya dapat membantu aktiviti harian mereka seperti membeli makanan dan tambang bas dan mempunyai baki untuk simpanan.

Ajar anak-anak anda menabung hasil daripada wang saku yang diterima mereka.

Adalah penting buat ibu bapa untuk berbincang dengan anak-anak tentang penggunaan wang saku yang diberi.

Ibu bapa sebenarnya boleh mula memberi wang tersebut seawal mereka memasuki tadika atau pun sekolah rendah bagi membolehkan mereka membeli makanan sendiri di kantin atau barang keperluan di kedai buku sekolah.

Cara ini bukan sahaja memberi peluang kepada mereka untuk menghargai wang tetapi juga membantu mereka mahir dalam matematik.

Bagaimanapun terdapat beberapa cara lain untuk mengajar anak-anak lebih menghargai wang yang diterima dengan meminta mereka melakukan sesuatu kerja untuk mendapat wang tambahan.

Jika mereka ingin membeli sesuatu, mereka perlu diberitahu agar menyimpan wang saku, malah cara ini dapat mengajar mereka berdisiplin dan memahami erti kesabaran.

Berikut adalah beberapa tips yang boleh diikuti oleh ibu bapa:

1. Bantu anak-anak membuat bajet berdasarkan wang saku diberikan termasuk menyimpan sebahagian wang tersebut.

2. Jangan kawal atau tetapkan peraturan tentang bagaimana anak-anak membelanjakan wang mereka, sebaliknya tetapkan limit dan hanya masuk campur sekiranya mereka berbelanja untuk perkara tidak berfaedah.

3. Tegas tentang jumlah dan tempoh wang saku diberikan. Jika anak-anak minta lebih jangan sewenang-wenangnya berikan wang tambahan.

4. Sekiranya anak-anak membuat perangai, jangan potong wang saku mereka sebaliknya beri hukuman lain seperti tidak boleh menonton televisyen atau pun menyekat penggunaan internet.

5. Jika mahu anak-anak bertanggungjawab dan disiplin dengan penggunaan wang mereka - ibu bapa juga harus tunjuk contoh yang baik. - Star2

Ibu Bapa , Wang Saku , Menabung

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain