Kasut hijau VS kasut pink! Tak perlu berbalah, kekeliruan warna tiada kaitan dengan dominan otak kiri, kanan - Pakar

Gambar kasut ini mencetuskan perbalahan dalam kalangan pengguna media sosial. - Twitter @wondeukist

SETIAP individu memiliki tafsiran warna yang berbeza terhadap gambar di atas walaupun ia adalah sekeping gambar yang sama.

Gambar yang dimuat naik oleh seorang pengguna Twitter @wondeukist pada 13 Oktober 2017 itu tular sekali lagi baru-baru ini sehingga mencetuskan perbalahan dalam kalangan netizen.

Menerusi posting tersebut, @wondeukist membuat undian secara terbuka kepada pelayar Twitter bagi menentukan warna sebenar kasut tersebut.

"RT (ulang kicau) jika anda nampak warna merah jambu dan putih, suka jika anda nampak warna kelabu dan hijau pudina," tulisnya pada posting tersebut.

Lebih 131,000 bersependapat bahawa kasut berkenaan berwarna kelabu dan hijau pudina, manakala lebih 22,000 lagi mengundi warna merah jambu dan putih.

Ilustrasi perbezaan antara otak kanan dan kiri. - Very Well Mind

Selepas gambar tersebut menimbulkan perdebatan, timbul pula teori yang mengatakan perbezaan tafsiran itu menunjukkan tahap dominan otak kanan dan kiri individu terbabit.

Teori itu mendakwa mereka yang melihat warna kelabu dan hijau pudina merupakan seorang yang dominan otak kiri dan begitu pula sebaliknya.

Pegawai perubatan Dr Latif Saad dipetik melalui penulisannya di laman web The Diagnosa berkata, teori tersebut tidak dibuktikan kebenarannya dan terdapat kajian yang menunjukkan ia hanyalah mitos semata-mata.

"Penjelasan yang mudah adalah setiap daripada individu mempunyai tafsiran yang berlainan berkenaan dengan cahaya bergantung kepada pendedahan cahaya yang individu itu terima sebelum ini.

"Tabiat ini dikenali sebagai unconscious inferences (inferens tidak sedar) atau dalam bahasa mudahnya, otak anda akan mentafsir secara automatik warna objek yang dilihat tanpa memerhatikan aspek satu lagi iaitu warna cahaya/pencahayaan (illumination)," jelasnya pada artikel tersebut.

Oleh itu katanya, bergantung kepada bagaimana otak kita mentafsirkan warna tersebut dan tafsiran otak tersebut pula bergantung kepada pendedahan warna, keadaan cahaya yang berlaku ketika itu dan juga pengalaman seseorang sebelum ini.

Gambar gaun ini juga pernah tular kerana menimbulkan perdebatan warna antara putih dan keemasan atau biru dan hitam. - Google

Teori dominan otak kanan dan otak kiri

Mengenai teori dominan otak kanan atau otak kiri, Dr Latif berkata terdapat kajian yang menyatakan ia hanyalah satu mitos.

"Secara mudahnya teori ini masih lagi tidak dibuktikan benar. Bahkan sudah ada kajian yang menunjukkan perkara ini adalah mitos semata-mata," katanya.

Beliau memetik kajian pada tahun 2013 yang dijalankan oleh Nielsen dan kumpulannya yang menunjukkan bahawa tiada penemuan atau perbezaan dalam imej saraf dan otak bagi 1011 individu yang dikaji.

Ini bermakna imej otak mereka yang dikatakan mempunyai otak kanan yang dominan adalah sama seperti mereka yang mempunyai otak kiri yang dominan.

"Tetapi masyarakat masih percaya akan hal ini kerana ia berkaitan dengan sifat atau karakter seseorang dan kita sangat suka membincangkan perkara tersebut.

"Sebagai contoh Horoscope yang dikatakan tarikh lahir akan menjadikan karakter seseorang itu sama seperti yang mereka ramalkan," katanya.

Kesimpulan

Justeru, beliau menyimpulkan bahawa perbezaan warna yang dilihat adalah disebabkan kemampuan otak yang tidak boleh dikawal dengan sendirinya. Ia bersandarkan pengalaman sebelum ini.

"Perbezaan ini pula tiada kena mengena dengan bahagian otak mana yang dominan kerana ia hanya mitos semata-mata," katanya.

Artikel Berkaitan

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain