Anak cari telekung Siti Khadijah untuk jenazah ibu

Tudung Siti Khadijah semakin popular dan mendapat perhatian ramai. Foto AZHAR MAHFOF

"NAK, mak teringin nak pakai telekung Siti Khadijah," itulah antara kata-kata menyentuh emosi yang terpampang pada papan iklan di tepi jalan sehingga menjadi popular.

Populariti jenama itu menjadi tular apabila seorang pemuda berkongsi di laman sosial Twitter mengenai pengalamannya melihat papan tanda itu setiap kali ke tempat kerja.

Ia mengundang rasa bersalah jika dia mengecewakan ibunya seandainya tidak membeli telekung jenama berkenaan.

Pengasas Siti Khadijah iaitu Padzilah Enda Sulaiman berkata, slogan pada iklan itu ternyata berkesan tetapi ia bukan sekadar untuk membeli emosi pelanggan, tapi apa yang tersirat adalah peringatan buat semua supaya sentiasa mengambil berat tentang ibu bapa mereka.

ARTIKEL BERKAITAN: Selepas Indonesia, telekung Siti Khadijah bakal tembusi Singapura, Brunei

"Ia mengingatkan anak-anak supaya ambil tahu. Dengan copy writing tu selain beli untuk mak dan buat mak gembira, sebenarnya mengingatkan anak-anak supaya teringat kat mak.

Antara telekung jenama Siti Khadijah yang diperagakan.

"Kalau rasa lama tak telefon mak, kita telefon mak. Kalau dah lama tak balik kampung, pergi jenguk mak. Itu antara maksud secara tidak langsung supaya kita mengingati insan bergelar ibu," katanya ketika ditemui mStar Online di Putrajaya, baru-baru ini.

Ibu kepada enam putera ini berkata, nama Siti Khadijah atau SK diambil sempena srikandi Islam, Saidatina Khadijah yang juga merupakan isteri Nabi Muhammad SAW.

Menerusi Siti Khadijah Apparel Sdn Bhd (Siti Khadijah), syarikat pengeluar telekung nombor satu negara itu turut menawarkan koleksi pakaian khas untuk jemaah umrah dan haji.

Ketika itu hari Ahad, banyak kedai tutup untuk dia beli telekung buat urusan kain kapan jenazah ibunya. Jadi, dia beli telekung Siti Khadijah kerana kedai kami beroperasi pada Ahad.

PADZILAH ENDA SULAIMAN 

Pengasas telekung Siti Khadijah

Antara produk lain termasuk hijab, sarung lengan, abaya, baju kurung tradisional dan pelbagai aksesori untuk wanita muslim.

Bersandarkan tagline Siti Khadijah iaitu 'Lambang Cinta Abadi', ia sebenarnya menggambarkan cinta kepada insan bergelar ibu.

"Yang pertama cinta kepada Allah SWT, kedua cinta kepada ibu dan ketiga isteri. Gambarannya ialah apabila seseorang anak belikan telekung tu untuk ibunya, perasaan ibunya macam dapat gelang emas," ujar Padzilah. 

Anak kelahiran Slim River dan dibesarkan di Sungkai, Perak ini tidak menyangka kelahiran telekung Siti Khadijah pada 2009 dapat bertahan selepas sedekad namun bersyukur atas pengembangan bisnes yang turut dibantu empat anak lelakinya.

Padzilah (kiri) bersama salah seorang anaknya, Mohammad Munzir Aminuddin yang juga Ketua Pegawai Eksekutif, Siti Khadijah Apparel Sdn Bhd.

Padzilahyang merupakan anak bongsu daripada 13 beradik menghargai setiap doa tiak ternilai para pelanggan termasuk melihat kegembiraan mereka memakai produk Siti Khadijah.

Mengimbas memori sedekad lalu, beliau yang mahir menjahit menceritakan mengenai seorang anak yang baru kematian ibunya di Bangi, Selangor pada awal perniagaannya bermula.

"Ketika itu hari Ahad, banyak kedai tutup untuk dia beli telekung buat urusan kain kapan jenazah ibunya. Jadi, dia beli telekung Siti Khadijah kerana kedai kami beroperasi pada Ahad.

"Dia berterima kasih kepada kami kerana ada kelengkapan untuk jenazah maknya. Dalam kesedihan akibat kehilangan orang tersayang, pelanggan itu lega dapat mencari jalan penyelesaian," katanya.

Padzilah menghargai kegembiraan pelanggan yang menggunakan produk keluaran syarikatnya.

Selain itu, beliau dimaklumkan mengenai seorang pelanggan ke Tanah Suci Makkah dan sering diekori oleh seseorang sepanjang tempoh melakukan umrah yang tertarik dengan telekung jenama Siti Khadijah dipakainya.

Dalam peristiwa yang berlaku pada 2010 itu katanya, individu tersebut setiap masa menunggu di pintu masjid meminta telekung tetapi pelanggan saya itu tidak memberikannya. Alasan diberikan dia hanya membawa tujuh telekung Siti Khadijah sahaja.

"Pada saya, jumlah tujuh helai telekung tu bukannya sikit untuk dipakai sepanjang 14 hari di Tanah Suci. Kalau dia beri sehelai kepada orang itu, saya sanggup ganti dua helai kepada pelanggan saya tadi.

"Kejadian berlaku bukan di sebarang tempat tetapi di tempat suci dan insyaAllah dapat pahala kerana berbuat kebaikan. Tapi apa yang menjadi tanda tanya, siapa yang meminta telekung itu? Adakah ia manusia atau bukan? Mungkin ia makhluk lain diutuskan untuk menguji dia," katanya.

Padzilah (tiga, kiri) bersama model-model pada majlis pelancaran laman web mini DahSedekad.com

Padzilah memberitahu, visi beliau sejak 10 tahun lalu untuk memartabatkan telekung ke peringkat lebih tinggi dan alhamdulillah, impiannya menjadi kenyataan.

Masyarakat kini tidak lagi memandang telekung sekadar dijual di pasar malam tetapi ia boleh didapati juga di butik-butik dengan membuktikan 30 cawangan butik Siti Khadijah setakat ini. 

"Bagi 10 tahun akan datang, visi kami lebih besar iaitu kalau dahulu ia sekadar ibadah tetapi kini merangkumi gaya hidup Muslim. Kami kini mempunyai satu lagi jenama bawah SK.

"Kami mahu mengglobalkan gaya hidup Muslim, tetapi imej atau akhlaknya masih melambangkan Islam," katanya sambil menambah Siti Khadijah telah menembusi pasaran Indonesia selain merancang untuk mengembangkannya ke Timur Tengah dan Arab Saudi.

Untuk melihat koleksi telekung yang mungkin menjadi pilihan anda, klik saja ke Telekung Siti Khadijah.

Artikel Berkaitan

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain