Saintis dapati lelaki di Malaysia miliki jari manis panjang, kurang risiko kematian akibat Covid-19

grafik

PENEMUAN terbaharu hasil satu kajian berkaitan Covid-19 mendapati golongan lelaki yang mempunyai saiz jari manis lebih panjang kurang risiko kematian akibat wabak itu.

Sekumpulan saintis menjalankan kajian di Universiti Swansea melibatkan golongan lelaki di 41 negara yang berdepan dengan penularan wabak Covid-19.

Hasil kajian tersebut mendapati kadar kematian lelaki yang mempunyai jari manis lebih pendek antara ketiga tertinggi di beberapa negara.

ARTIKEL BERKAITAN: Lelaki rendah hormon seks testosteron berdepan risiko kematian lebih tinggi akibat Covid-19 - Kajian

Jelas saintis, saiz jari manis ditentukan oleh berapa jumlah testosteron yang melekat di janin ketika membesar di dalam rahim.

Dipercayai, semakin banyak testosteron lelaki terdedah di rahim, semakin panjang saiz jari manis.Kajian terbaharu mengenai risiko Covid-19 dijalankan di Universiti Swansea.

Testosteron dipercayai boleh melindungi daripada risiko kematian Covid-19 dengan meningkatkan bilangan reseptor ACE-2 di dalam badan.

Kumpulan saintis percaya bahawa koronavirus, yang secara rasmi disebut SARS-CoV-2, memasuki tubuh dan menyebabkan jangkitan melalui reseptor ini.

Tetapi kajian juga menunjukkan bahawa tahap reseptor ACE-2 yang tinggi dapat melindungi dari kerosakan paru-paru, yang boleh menyebabkan dijangkiti koronavirus.

Kajian terbaharu ini mendapati lelaki dengan kadar testosteron rendah dua kali berisiko kematian akibat Covid-19 berbanding mereka yang mempunyai tetosteron lebih tinggi.

Kumpulan penyelidik ini telah mengumpul 200,000 data individu di 41 negara dengan mendapatkan saiz jari manis secara sukarela.

Jari telunjuk dan jari manis diukur dengan milimeter terdekat. Pengukuran pertama dibahagikan dengan ukuran kedua untuk mendapatkan nisbah 2D:4D.Hasil kajian mendapati lelaki Malaysia mempunyai jari manis lebih panjang berbanding beberapa negara lain.

Semakin kecil nisbah digit, semakin panjang jari manis.

Kajian mendapati nisbah digit terkecil tangan kanan lelaki adalah negara Malaysia, dengan 0.976.

Semakin tinggi nisbah digit, semakin pendek jari manis dan Bulgaria mempunyai nisbah digit tertinggi tangan kanan lelaki dengan 0.99.

Penyelidik mendapati negara-negara yang mempunyai lelaki dengan nisbah digit lebih kecil, termasuk Malaysia, Rusia dan Mexico mencatat kadar kematian kes Covid-19 lebih rendah.

Manakala negara-negara mencatat nisbah angka lelaki lebih tinggi, termasuk United Kingdom, Bulgaria dan Sepanyol mencatat kadar kematian kes lebih tinggi.

Hasil kajian lebih ketara menggunakan tangan kanan lelaki berbanding tangan kiri.

Profesor John Manning yang mengetuai kajian ini memberitahu bahawa golongan lelaki dari negara Australia, New Zealand, Austria dan negara-negara Asia Timur mempunyai saiz jari manis lebih panjang, iaitu 'kelebihan biologi'.

"Penemuan kami kemungkinan lelaki memiliki jari manis yang panjang akan mengalami gejala ringan dan dapat kembali bekerja." - Dailymail.co.ukNak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Berkaitan

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain