Iceland Lakar Sejarah Ke Piala Dunia 2018 - Sukan | mStar

Iceland Lakar Sejarah Ke Piala Dunia 2018

ICELAND, antara negara paling kecil mengesahkan tiket ke Piala Dunia 2018.

Berita gembira itu menyusul selepas menewakan Kosovo 2-0 pada saingan Kalayakan Piala Dunia bagi Kumpulan I awal bagi Selasa.

Ia sekaligus menyaksikan Iceland bakal tampil buat julung kalinya di pentas Piala Dunia.

Gylfi Sigurdsson menjaringkan gol pertama Iceland selepas 40 minit permainan. Manakala Johann Gudmundsson melengkapkan kemenangan pada babak kedua perlawanan.


Lebih menarik, Iceland meraih kejayaan besar dalam sukan bola sepak biar pun hanya mempunyai populasi paling kecil 350,000 orang sahaja.

Sebelum ini negara paling kecil layak ke Piala Dunia adalah Trininad & Tobago pada tahun 2006 dengan populasi penduduknya 1.3 juta orang.

Jurutihnya yang juga bertugas sebagai doktor gigi separuh masa, Heimie Hallgrimsson berjaya membimbing pasukan itu menamatkan saingan di kedudukan teratas kumpulan dengan 22 mata dalam sepuluh perlawanan.

Selain itu, Ukraine dan Croatia masing-masing bekerja keras untuk merebut tempat kedua bagi memastikan layak ke pusingan akhir Piala Dunia yang akan berlangsung di Rusia tahun depan.

Sehingga kini 17 daripada 32 pasukan sudah layak ke saingan akhir Piala Dunia adalah Rusia (tuan rumah), Belgium, England, Jerman, Iceland, Poland, Serbia, Brazil, Costa Rica, Mexico, Iran, Arab Saudi, Jepun, Korea Selatan, Mesir dan Nigeria.

Iceland

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lebih Artikel

Mak Nyah maut dibelasah sekumpulan lelaki

Coklat tumpah, panggil bomba!