Edisi Ke-50 Jelajah Malaysia Berlangsung Secara Sederhana - Sukan | mStar

Edisi Ke-50 Jelajah Malaysia Berlangsung Secara Sederhana

Naim menunjukkan lokasi laluan Jelajah Malaysia yang bermula dari 13 hingga 17 Disember ini pada sidang media mengenai program itu di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur, Khamis. Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR: Penganjuran edisi ke-50 perlumbaan berbasikal Jelajah Malaysia (JM) yang menarik penyertaan 15 pasukan akan diadakan secara sederhana, kata Ketua Pegawai Operasi JM, Datuk Naim Mohamad.

Walaupun, Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) berdepan dengan masalah penggantungan oleh Persuruhjaya Sukan, namun perlumbaan JM perlu diteruskan, katanya.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin, atas peruntukan RM1 juta daripada Kementerian Belia dan Sukan bagi membolehkan perlumbaan jelajah tertua negara itu dapat dijalankan.

"Yang penting bagi saya, perlumbaan ini tidak terhenti begitu sahaja," katanya, yang juga Timbalan Presiden PKBM, pada sidang media mengenai laluan perlumbaan JM, di sini Khamis.

Katanya, pihaknya mengalu-alukan sekiranya ada pihak atau syarikat swasta yang ingin menganjurkan perlumbaan JM pada edisi yang akan datang dengan PKBM akan memberi bantuan teknikal dan mengiktiraf perlumbaan itu.

Perlumbaan JM, yang bermula Sabtu ini, melibatkan sebanyak 15 pasukan termasuk tujuh pasukan dan kelab dari Malaysia.

Perlumbaan lima peringkat sejauh 773.5km itu melibatkan tiga negeri iaitu Negeri Sembilan, Melaka dan Wilayah Persekutuan Putrajaya.

Peringkat ketiga perlumbaan dari Dataran Nilai, Negeri Sembilan ke Alor Gajah, Melaka menjadi laluan terpanjang iaitu sejauh 171.10km.

"Laluan perlumbaan bukan sahaja melibatkan laluan landai tetapi juga laluan berbukit. Kombinasi laluan ini akan memberi cabaran tersendiri kepada pelumba-pelumba," katanya.

Mengenai peluang pelumba negara, Naim berharap mereka akan memanfaatkan perlumbaan memandangkan laluan yang dipilih adalah laluan yang biasa ditempuhi oleh pelumba baik semasa latihan atau lain-lain perlumbaan.

"Saya juga berharap kelebihan ini akan membolehkan seorang lagi pelumba tempatan akan dinobatkan sebagai pelumba terbaik keseluruhan seperti mana yang dilakukan Loh Sea Keong pada edisi tahun lepas," kata Naim.

Pada edisi tahun lepas, Sea Keong selain berjaya menyarung jersi kuning selaku juara keseluruhan, jersi Biru selaku pelumba terbaik Asia dan jersi Putih selaku pelumba terbaik Malaysia.

PERLUMBAAN JELAJAH MALAYSIA 2014:

Peringkat 1: Seremban 2 ke Port Dickson (150.3km)

Peringkat 2: Dataran Nilai ke Bandar Seri Jempol (154.5km)

Peringkat 3: Dataran Nilai ke Alor Gajah, Melaka (171.1km)

Peringkat 4: Seremban ke Dataran Putrajaya (147.3km)

Peringkat 5: Kuala Klawang ke Kuala Klawang (150.3km)

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain