Lebih RM6.4 Juta Biasiswa Ditawarkan Kepada 160 Orang Atlet - Sukan | mStar

Lebih RM6.4 Juta Biasiswa Ditawarkan Kepada 160 Orang Atlet

KUALA LUMPUR: Sepuluh buah universiti swasta terpilih tanah air membuka peluang kepada 160 orang atlet untuk menyambung pelajaran dalam bidang yang diminati dengan jumlah keseluruhan biasiswa bernilai lebih RM6.4 juta.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, dengan tampilnya pihak swasta membuka peluang menaja atlet, ia sekaligus membuktikan bidang sukan ini telah memasuki era baru.

"Satu jumlah yang besar dan sudah pasti ia merupakan peluang keemasan kepada atlet-atlet yang layak untuk menyambung pelajaran mereka ke universiti yang kita sendiri sedia maklum tentang kosnya yang tinggi.

"Jika sebelum ini hanya tertumpu kepada universiti awam sahaja, tetapi dengan adanya tajaan ini peluang atlet untuk mempelajari pelbagai bidang lebih terbuka luas di universiti swasta.

"Penajaan ini merupakan langkah awal dan mungkin selepas ini lebih banyak universiti swasta tampil memberi peluang kepada atlet kita," jelasnya kepada media selepas majlis menandatangani MOU di antara Majlis Sukan Negara (MSN) dan Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS), Selasa.

Ahmad Shabery berkata, bidang yang ditawarkan kepada atlet bukan hanya tertumpu kepada pengajian sukan semata-mata, tetapi pelbagai kursus lain yang ditawarkan mengikut kehendak atlet itu sendiri.

"Peluang ini juga secara tidak langsung dapat menjamin masa depan atlet berdasarkan kursus yang dipilih sekiranya mereka tidak berjaya dalam karier mereka sebagai atlet dalam jangka masa panjang.

"Dan kelayakan atlet untuk memasuki universiti-universiti tersebut, ia akan dibantu atau dipantau oleh pihak MSN.

"Tawaran ini akan dibuka secepat mungkin, selepas MSN menilai atlet-atlet yang layak untuk menyambung pelajaran mereka," katanya.

Senarai IPTS yang terlibat, jumlah atlet serta jumlah biasiswa yang ditawarkan;

1. Kolej Universiti Sains Perubatan Allianze - Terbuka dan jumlah tidak terhad.

2. Kolej Universiti Hospitaliti Berjaya (KUHB) - 15 atlet, RM750,000

3.Kolej Cyberlinx - 10 atlet, RM 300,000

4. Kolej Erican -40 atlet, RM 1 juta

5. Universiti HELP - 50 atlet, RM2 juta

6. Universiti SEGi - 25 atlet, RM 1 juta

7. Universiti Sunway - 10 atlet, RM500,000

8.Kolej Tunku Abdul Rahman - 5 atlet, RM 55,000

9. Universiti Taylor - 5 atlet, RM465,000

10. Universiti Tunku Abdul Rahman-10 atlet, RM330,000

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain