Format Baru Pusingan Kelayakan ARRC 2012 - Sukan | mStar

Format Baru Pusingan Kelayakan ARRC 2012

KUALA LUMPUR: Kejuaraan Motosikal Asia (ARRC) Petronas akan mengguna pakai format sesi kelayakan tunggal seperti dalam perlumbaan Grand Prix (GP) berkuatkuasa dengan perlumbaan pembuka tirai di Trek Utara, Litar Antarabangsa Sepang (SIC) hujung minggu ini.

Sebelum ini, perlumbaan ARRC mengamalkan format dua sesi kelayakan yang mana masa terpantas setiap pelumba menjadi perbandingan dan masa terpantas daripada dua sesi itu akan menentukan kedudukan petak permulaan.

Pengarah Promosi Two Wheels Motor Racing Sdn Bhd (TWMR), Ron Hogg berkata perubahan itu dilakukan bagi membolehkan pasukan menguruskan tayar dengan lebih baik dalam meningkatkan saingan dalam kategori 600cc Super Sports.

TWMR merupakan penganjur perlumbaan ARRC.

"Sejak beberapa tahun lepas, pasukan bertanding menyuarakan kesukaran untuk menguruskan dengan jumlah tayar yang dihadkan semasa perlumbaan hujung minggu, sekali gus menjejaskan prestasi pelumba," kata Hogg dalam kenyataan di sini Khamis.

Katanya pada masa sama, mereka percaya perubahan itu relevan ekoran format baharu itu sering digunakan dalam kebanyakan perlumbaan termasuk MotoGP.

Berikutan format baharu itu, Hogg berkata kini hanya tiga sesi latihan dibenarkan bagi kategori 600cc Super Sports dan 115c Underbone dan ia memberi masa yang secukup untuk pasukan mempersiapkan jentera masing-masing sebelum sesi kelayakan.

Penonton boleh menyaksikan perlumbaan pusingan pertama ARRC 2012 di Litar SIC secara percuma. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain