Pengadil Bola Sepak Perlu Dijadikan Satu Kerjaya Penuh - Sukan | mStar

Pengadil Bola Sepak Perlu Dijadikan Satu Kerjaya Penuh

KUALA LUMPUR: Dalam menyusuri arus pembangunan bola sepak moden, pengadil tempatan perlu melengkapkan diri serta pengetahuan mereka.

"Mempunyai lesen pengadilan dariPersekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) masih belum cukup untuk seseorang pengadil bergerak seiring dengan perkembangan bola sepak dunia dan tiket sebagai pengadil di kejohanan peringkat antarabangsa," kata Subkidin Mohd Salleh yang pernah menggalas tanggungjawab mengadili kejohanan Bola Sepak Piala Dunia edisi 2010 di Afrika Selatan.

Beliau berkata seorang pengadil perlu berlari lebih pantas daripada pemain agar mampu sampai awal ke lokasi untuk membuat pengadilan bila berlaku sesuatu insiden dalam perlawanan.

"Oleh itu pengadil perlu ke gim dan mengambil makanan tambahan seperti pemain untuk tingkatkan stamina. Mereka juga perlu mengamalkan diet pemakanan seperti seorang pemain bola sepak profesional," katanya.

Selain itu Subkidin berkata beliau teruja apabila mendapati pengadil di luar negara merupakan profesion penuh.

"Daripada pemerhatian dan perbincangan saya bersama beberapa pengadil luar negara terutama dari negara Eropah, saya dapati mereka lebih hebat daripada kita kerana pengadil dijadikan sebagai kerjaya tetap di sana," katanya.

Kepada persoalan itu, Pengerusi Jawatankuasa Pengadilan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Astaman Abdul Aziz berkata pelbagai usaha sedang dan akan dilakukan oleh FAM dalam usaha menjadikan profesion pengadil bola sepak sebagai satu kerjaya hidup.

"Salah satu daripada usaha yang dibuat oleh FAM adalah menambah bayaran bagi elaun makanan, elaun perjalanan, eluan penginapan dan elaun perlawanan secara tunai kepada pengadil perlawanan Liga Malaysia," katanya.

Beliau berkata FAM juga membuat ketetapan baru agar bayaran elaun tersebut tersebut dijelaskan secara tunai oleh pasukan tuan rumah sebaik tamat perlawanan dan bukan lagi melaluai FAM bagi mengelak masalah kelewatan pembayaran.

"Kita menyedari kepayahan dan pengorbanan yang dilaluai oleh pengadil tempatan yang terpaksa mengguna duit sendiri sebelum mendapat bayaran daripada FAM sebelum ini.

"Kerana minat, mereka (pengadil) bukan hanya mendahulukan duit sendiri tapi meningggalkan keluarga dan kadang-kandang terpaksa mengambil cuti dari majikan mereka," katanya.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Pengadil FIFA, Subkhiddin Umum Persaraan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain