Atlet ke Sukan Komanwel Delhi diberi amaran jauhi dadah - Sukan | mStar

Atlet ke Sukan Komanwel Delhi diberi amaran jauhi dadah

NEW DELHI: Ketika Sukan Komanwel Delhi 2010 bakal menjelma dalam tempoh kirakira setahun lagi, pihak berkuasa temasya sukan itu sudah memberi amaran awal kepada semua atlet yang akan mengambil bahagian supaya menjauhkan diri daripada menggunakan dadah bagi meningkatkan prestasi mereka kerana ia hanya akan menjejaskan imej temasya sukan itu.

"Kami mahu pastikan bahawa acara sukan berjalan dengan adil serta bersih, dan semua atlet yang mengambil bahagian bersaing dengan sihat. Kami akan pastikan tiada penyalahgunaan bahan terlarang untuk tingkatkan prestasi digunakan," kata Penasihat Kehormat Perubatan Persekutuan Sukan Komanwel (CGF) Datuk Dr M. Jegathesan kepada Bernama di sini hari ini.

Beliau berkata segala urusan untuk penjagaan kesihatan serta langkah pemantauan anti-penggunaan dadah bagi pegawai dan atlet ke Sukan Komanwel kini berjalan dengan lancar dalam persiapan Delhi menjadi tuan rumah kepada temasya sukan itu di mana hampir 7,000 atlet dari 70 negara Komanwel dijangka mengambil bahagian.

"Bagi langkah pemantauan anti dadah, kami ada kirakira 100 doktor dan perlu melatih 50 orang doktor lagi. Kepakaran perubatan tidak menjadi masalah di India. Yang jelas, semua pihak perlu bekerja keras dalam tempoh setahun lagi untuk memenuhi keperluan yang diharapkan dari CGF," tambahnya.

Dr Jegathesan adalah antara lebih 70 wakil negara asing yang berada di sini bagi menghadiri perhimpunan Sukan Komanwel (CGA), di samping memeriksa venue sukan, perkampungan sukan dan persiapan keseluruhan bagi sukan itu.

Pihak menganjur Sukan Komanwel Delhi sebelum ini menerima kritikan hebat daripada CGF apabila persediaannya, termasuk dalam pembinaan infrastruktur yang penting, masih belum disiapkan semasa tempoh ketibaan temasya sukan itu semakin hampir.

India adalah negara Asia kedua menjadi tuan rumah kepada temasya sukan itu selepas Kuala Lumpur pada tahun 1998.

Temasya sukan itu akan diadakan dari 3 hingga 14 Oktober tahun depan. BERNAMA

Artikel Sebelum

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain