suria

[VIDEO] “Kita tahu dia buat benda betul” - Ibu Sajat reda anak lari ke Australia, tak pernah pujuk balik Malaysia

TIDAK sesekali pujuk Sajat pulang ke Malaysia. Demikian pendirian ibu kepada usahawan kontroversi Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Sajat tentang anaknya itu yang kini memulakan kehidupan baharu di Australia.

Ujar Maimon Omar, 66, dia lebih rela Sajat kekal berada di sana kerana bimbang bakal berdepan tindakan undang-undang seandainya anaknya pulang ke negara ini.

"Tak... memang saya tak pujuk dia balik. Saya tahu risiko dia. Saya tak nak pujuk, biar dia buat (urus) sendiri hal dia.

ARTIKEL BERKAITAN: Eksklusif! Ibu Sajat bawa jalan-jalan tengok banglo mewah sebelum dijual

ARTIKEL BERKAITAN: Sajat tak gelabah harta kena lelong, sedang bahagia di Australia - “Pergilah ambil, tak hairan langsung!”

"Saya tengok rezeki dia lagi melimpah ruah daripada dia kat Malaysia. Maju betul dia kat sana, saya betul-betul bangga dengan dia," katanya menerusi pertemuan eksklusif dengan mStar baru-baru ini.

Exclusive house tour banglo Sajat yang akan dijual—SHAARI CHEMAT/The Star

Maimon bersama suaminya, Kamaruz Zaman.

Maimon ditemui di banglo mewah milik Sajat di Kota Damansara yang kini dalam proses untuk dijual pada harga RM9.5 juta.

Selepas Sajat melarikan diri ke Australia sejak Oktober 2021, banglo 10 bilik itu didiami ibu bapa Sajat bersama dua orang anak angkatnya iaitu Syahmi dan Syaza yang masing-masing berusia tujuh tahun.

Bercerita lanjut tentang anaknya itu, Maimon berkata sebagai ibu, doa dan restunya sentiasa bersama Sajat walau apa pun yang terjadi.

Saya dah lali tak kisah apa pun, orang kata apa pun saya tak kisah.. saya tahu apa dia buat.

MAIMON OMAR

IBU SAJAT

"Kami kerap berhubung, rasa macam dia ada kat sini saja. Apa-apa pun dia cerita, apa dia nak buat dia beritahu... minta restu dan doa.

"Apa sahaja saya reda. Apa yang jadi dekat rumah dia, orang buat apa pun saya reda. Itu sahaja jalan terbaik.

"Kita tak nak burukkan sesiapa. Buat sajalah apa yang kau rasa nak buat. Apabila kau buat, Allah akan datangkan rezeki," katanya lagi.

Exclusive house tour banglo Sajat yang akan dijual—SHAARI CHEMAT/The Star

Dua anak-anak angkat Sajat iaitu Syahmi dan Syaza kini di bawah jagaan ibu bapanya.

Sementara itu ditanya tentang kecaman yang dilemparkan banyak pihak terhadap Sajat dan keluarganya, Maimon bagaimanapun memilih untuk tidak terlalu memikirkan tentang hal berkenaan.

Jelasnya, sebagai ibu dia lebih tahu tentang apa yang berlaku terhadap Sajat.

"Saya tak kisah, apa mereka kata... lantaklah. Tapi saya tahu apa dia (Sajat) buat tu untuk kebaikan diri dia.

"Kita jangan pedulikan orang, pedulikan diri kita saja. Orang nak kata apa pun kata la. Tak kisah... yang kita tahu sekarang ni buat benda yang betul.

Exclusive house tour banglo Sajat yang akan dijual—SHAARI CHEMAT/The Star

Maimon bersama Syami ketika tinjauan di sekitar banglo milik Sajat.

"Tak mengapa, orang yang kata tu mereka yang akan tanggung. Saya dah lali tak kisah apa pun, orang kata apa pun saya tak kisah.. saya tahu apa dia buat," katanya.

Untuk rekod, Sajat kini menetap di Australia sejak Oktober tahun lalu selepas melarikan diri kerana berasa tidak selamat tinggal di Malaysia.

Sebelum ini, Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam mengeluarkan waran tangkap terhadapnya kerana gagal menghadirkan diri pada sebutan semula kesnya tanpa sebarang sebab.

Exclusive house tour banglo Sajat yang akan dijual—SHAARI CHEMAT/The Star

Syahmi yang kini berusia tujuh tahun begitu merindu Sajat setelah sekian lama tidak bertemu.

Dia dikehendaki di Malaysia mengikut Seksyen 186 dan 353 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam serta menggunakan kekerasan jenayah bagi menakutkan penjawat awam daripada menjalankan kewajipannya.

Sajat kemudian menghilang dan dikesan melarikan diri ke Thailand, namun pada 8 September lalu, dia ditahan pihak imigresen negara itu kerana memiliki pasport tidak sah.

Ketika ditahan, Sajat mengemukakan kad pelarian Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) yang dikeluarkan ibu pejabat suruhanjaya itu di Bangkok dan memaklumkan dia akan berhijrah ke Australia.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

TONTON VIDEO PILIHAN!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain