suria

Adi Putra sebak tengok keluarga susah… Tak mampu hulur duit, bantu guna media sosial

Adi Putra giat bantu mangsa terkesan pandemik dan banjir sejak dua tahun lalu.

BERGIAT aktif dengan pertubuhan amal sejak tahun 2020, pelakon Datuk Adi Putra berkata dia menimba banyak pengalaman sepanjang menyertai program misi kemanusiaan itu.

Menurut Adi atau nama sebenar Mohamed Hadi Putera Halim, 41, dia dapat melihat sendiri kesusahan dan kesempitan hidup yang dilalui oleh mereka yang kurang nasib baik.

Terbaharu, Adi bersama pertubuhannya iaitu Jai The Legend turun padang membantu mangsa banjir di beberapa daerah di Selangor.

ARTIKEL BERKAITAN: Adi Putra giat turun padang hulur sumbangan tapi jarang ‘upload’ gambar di media sosial

ARTIKEL BERKAITAN: Kesal dituduh ‘demand’, Adi Putra jelaskan letak bayaran tinggi sebab nak bantu orang susah

"Semasa awal tahun 2020 kami giat membantu masyarakat yang terkesan akibat pandemik Covid-19, tapi awal tahun ini kami sibuk pula bantu mangsa banjir... tahun ini ujian mereka lebih mencabar kerana terkesan dengan dua bencana dalam masa sama.

adi putra 2

Adi Putra tidak selesa kongsi program aktiviti kemanusian di laman sosial.

"Salah satu pengalaman yang saya tak boleh lupakan membantu satu keluarga yang sangat susah, pasukan saya datang tolong keluarga ni kerana bantuan lain tak sampai.

"Satu lagi keluarga ini air banjir dah sampai siling rumah mereka dan kami kena fikir macam mana nak selesaikan hal itu... bayangkan dengan air berlumpur dan mereka terpaksa berlindung di atas rumah, kalau air melebihi bumbung? Saya tak boleh bayangkan keadaan mereka ketika itu," katanya kepada mStar.

Banyak pengalaman yang saya dapat semasa berada di lokasi, tapi saya tak tunjuk di media sosial atas sebab-sebab tertentu

ADI PUTRA

PELAKON

Dalam pada itu, Adi berkata dia lebih selesa untuk tidak terlalu berkongsi perkembangan aktiviti misi bantuan kemanusian yang dilakukan di media sosial.

Bagaimanapun, pelakon drama Aku Yang Kau Gelar Isteri ini berharap orang ramai dapat menggunakan laman sosial bagi menyebarkan mesej positif mengenai program kemanusiaan.

adi putra 3

Adi Putra turun padang bantu mangsa banjir pada Januari lalu.

"Banyak pengalaman yang saya dapat semasa berada di lokasi, tapi saya tak tunjuk di media sosial atas sebab-sebab tertentu.

"Saya tahu ramai yang nak bantu tapi kurang berkemampuan dari sudut kewangan, sebenarnya mereka boleh beri kesedaran mengenai program amal sebegini melalui platform digital.

"Manfaatkan kemudahan yang kita ada untuk kebaikan, tapi jangan pula ambil kesempatan. Yang penting kita tahu niat kita berbuat baik dengan semua orang," ujarnya.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

TONTON VIDEO PILIHAN!

Artikel Lain