suria

Elfira Loy tak mahu ambil risiko, elak bawa anak keluar rumah - “Kita punyalah jaga SOP tapi ada yang tak takut kena saman”

Elfira berharap semua orang patuhi SOP dengan memakai pelitup muka ketika berada di luar.

MENJADI ibu kepada seorang cahaya mata ternyata membuatkan pelakon Elfira Loy berasa sedikit paranoid dalam soal membabitkan keselamatan dan nyawa keluarganya di musim pandemik Covid-19.

Menurut Elfira atau nama sebenarnya Nurul Elfira Loy Ahmad Sabri, dia berasa bimbang sekiranya lalai dalam mematuhi prosedur operasi standard (SOP) sehingga memudaratkan diri, anak, suami dan orang terdekat.

ARTIKEL BERKAITAN: Foto hitam putih cetus kebimbangan, Elfira Loy nafi berdepan masalah - “Gambar saya senyum sangat terhad disebabkan Rayyan”

Biarpun berasa sedih melihat segelintir rakyat yang ambil mudah soal tersebut, namun aktres berusia 26 tahun ini berharap semua orang bersatu hati menjaga diri dengan memakai pelitup muka ketika berada di luar.Elfira jarang bawa anaknya keluar rumah bertemu dengan orang ramai.

"Mendengar kes wabak COVID 19 ini meningkat saban hari, jujur buat saya sedikit takut dan curiga dengan apa saja kemungkinan. Perasan itu menjadi jadi apatah lagi saya ada anak berusia 14 bulan.

"Saya sampai satu tahap bimbang jika lalai dan tersilap langkah dalam mematuhi SOP, ia akan memudaratkan diri, anak, suami dan orang terdekat. Kalau boleh saya tak nak lama lama berada di luar.

"Kita punyalah jaga SOP dan berhati hati, tapi rasa sedih apabila ada segelintir yang ambil mudah bab itu. Ada yang macam tak makan saman walaupun akan dikompaun RM1000 jika tidak memakainya.

"Tapi kalau kita sama sama sepakat menjaga diri dan sekeliling terutama dengan memakai pelitup muka, itu sudah bagus," kata Elfira dilantik mewakili produk pelitup muka jenama Himaya selama setahun.

Dia tak berjumpa sangat dengan orang di luar dan masanya pun banyak dihabiskan di rumah.

ELFIRA LOY

PELAKON

Elfira mendirikan rumah tangga dengan Faris Khairol Anuar pada 1 Januari 2019 dan mempunyai seorang cahaya mata lelaki iaitu Muhammad Rayyan Khalaf yang berusia 14 bulan.

Dalam pada itu, pelakon drama Kerna Syurga Bukan Percuma ini menganggap anaknya termasuk dalam kategori 'baby Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)' kerana jarang bertemu orang luar.

Kata Elfira, dia lebih selesa berkongsi mengenai momen indah dan perkembangan anaknya yang berada di rumah tanpa perlu dibawa keluar berjalan bertemu orang ramai.Elfira bersama anak dan suaminya.

"Saban hari, ada saja keletahnya yang mencuit hati. Saya tak ketinggalan berkongsi apa saja detik atau momen indah fasanya bertambah umur di Instagram. Cuma anak saya ini kategori 'baby PKP'.

"Dia tak berjumpa sangat dengan orang di luar dan masanya pun banyak dihabiskan di rumah. Saya tak mahu ambil risiko. Dia juga yang jenis happy go lucky dan gemar tersenyum.

"Cuma kalau ada orang datang rumah, dia susah nak mendekati mereka dan ambil masa untuk jadi mesra.

Dia macam seolah-olah tahu dengan situasi pandemik sekarang yang tak boleh nak bercampur dengan orang ramai," ujarnya.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

TONTON VIDEO PILIHAN!

Artikel Lain