'Chow Kit Road! Chow Kit Road!' Sarat Mesej Positif - Hiburan | mStar

'Chow Kit Road! Chow Kit Road!' Sarat Mesej Positif

Saw tidak menyangka para pelakon tetap komited terhadap teater Chow Kit Road! Chow Kit Road! walaupun penaja menarik diri.
Saw tidak menyangka para pelakon tetap komited terhadap teater Chow Kit Road! Chow Kit Road! walaupun penaja menarik diri.

PETALING JAYA: Penarikan diri sebuah syarikat yang sepatutnya menaja pementasan teater muzikal Chow Kit Road! Chow Kit Road! Pada saat-saat akhir tidak menghalang para pelakonnya untuk memberikan persembahan terbaik pada pementasan perdana yang berlangsung di Istana Budaya malam Khamis.

Pengarah teater itu, Saw Teong Hin berkata, dia tidak sangka para pelakon terutamanya nama-nama besar seperti Tony Eusoff, Adibah Noor, Anding dan Nadia Aqilah tetap bersetuju dan komited utuk terus berlakon teater itu meskipun berkemungkinan besar bayaran mereka akan dikurangkan.

"Melihat persembahan mereka pada pementasan perdana, saya cukup kagum, terharu dan bangga memiliki barisan pelakon yang bagus dalam karya saya meskipun mereka tahu bayaran mereka mungkin akan dikurangkan gara-gara tiada penaja di saat-saat akhir.

"Malah saya mendapat respons persembahan yang ditampilkan mengagumkan semua penonton yang menyaksikannya," katanya yang ditemui selepas pementasan tersebut.

Tambah Teong Hin, melihatkan kesungguhan para pelakonnya, pihak penerbit tetap berusaha melakukan pembayaran mengikut perjanjian asal.

Chow Kit Road! Chow Kit Road! yang dipentaskan dari 10 hingga 26 Mei depan merupakan sebuah teater muzikal yang mengangkat lagu-lagu Allahyarham Datuk Sudirman Arshad.

Jalan Chow Kit dijadikan sebagai plot utama penceritaan kerana kawasan tersebut signifikan dengan penduduk di negara ini selain Allahyarham pernah membuat persembahan di situ pada tahun 1986.

Muzikal ini berkisar tentang watak Ilham (Anding), seorang anak muda yang hidup di Chow Kit membidas sekumpulan anggota persatuan kebajikan yang datang untuk membantu.

Ketua persatuan itu, Datin Jamilah (Adibah Noor) kemudian menyahut cabaran untuk mengubah pemuda ini kepada pemuda yang bersikap baik.

Bagaimanapun, Jamilah mengenakan satu syarat iaitu anggota persatuan perlu bersetuju untuk menderma bagi projek kemasyarakatannya jika dia berjaya mengubah sikap Ilham.

Selepas berubah, Ilham pula menyedari bahawa dia hanya diperalatkan dan begitu juga dengan dirinya yang memandang hina rakan-rakan dan ibunya yang tinggal di Chow Kit.

Bagaimanapun, ia merumitkan keadaannya apabila dia jatuh cinta dengan anak Jamilah iaitu Maya.

Lakonan Anding sebagai Ilham berjaya membuatkan para penonton membenci sisi nakal dan derhakanya kepada seorang ibu dan pada masa sama suka dengan semangat juang yang dimiliki Ilham untuk membersihkan nama anak-anak Chow Kit yang sering dipandang hina masyarakat.

Watak Tony yang menggalas tanggungjawab sebagai Tookoo, lelaki penagih dadah cukup memberi kesan dengan lakonannya yang bersahaja.

Ternyata bakat Tony bukan sahaja pada watak-watak lelaki bandar tetapi turut hebat menjayakan lakonan sebagai lelaki jalanan yang tiada arah tuju.

Teong Hin bijak menyatukan plot dan watak di mana watak seperti Dimple (pondan) dan Jelita (pelacur tua) dan peniaga yang menjadi nadi Chow Kit Road turut menguatkan pementasan teater ini.

Teong Hin mengangkat sisi gelap kawasan tersebut dengan memasukkan pelbagai elemen positif dalam penceritaan dengan menggunakan bahasa sebenar yang digunakan oleh masyarakat Chow Kit.

Sementara itu, pilihan sebanyak 20 buah lagu Sudirman yang antaranya seperti Pesta Dunia, Basikal Tua, Milik Siapakah Gadis Ini, Pelangi Petang dan Salam Terakhir menyempurnakan lagi pementasan tersebut.

Apatah lagi teater itu mempunyai barisan pelakon yang memiliki vokal nyanyian yang hebat.

Malah beberapa lagu yang jarang-jarang didengar oleh peminat di radio turut digunakan dalam pementasan itu.

Tiket persembahan dijual pada harga RM170, RM100 dan RM50. Untuk sebarang maklumat lanjut boleh melayari www.masakinitheatre.com.my.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.