Yusof Haslam Kesal Sikap Artis Berselisih Pendapat - Hiburan | mStar

Yusof Haslam Kesal Sikap Artis Berselisih Pendapat

Yusof Haslam
Yusof Haslam

KUALA LUMPUR: Penerbit dan pengarah filem terkenal Datuk Yusof Haslam kesal apabila segelintir penggiat seni yang berdaftar sebagai ahli persatuan gagal menghadirkan diri dalam sebarang perjumpaan yang telah dibuat hanya kerana berselisih pendapat dengan ahli yang lain.

Yusof berkata, sikap sedemikian harus diubah kerana apa yang lebih penting sesebuah persatuan itu perlu mendapat sokongan daripada ahli supaya hak mereka sebagai pekerja industri dapat diperjuangkan.

"Segelintir pihak ini tidak mahu menghadirkan apabila dijemput oleh persatuan kerana perselisihan pendapat yang berlaku. Ia tidak seharusnya menjadi penyebab mereka perlu menjauhkan diri daripada persatuan," ujarnya kepada mStar Online.

Yusof ditemui semasa menghadiri Majlis Ramah Mesra Bersama Persatuan Pengarah Filem Malaysia (FDAM) di sini pada Ahad lalu.

Bagaimanapun kata Yusof, masalah tersebut bukan perkara baru malah telah terjadi sejak dahulu lagi.

"Bukan sekarang sahaja tetapi sejak dari dahulu lagi keadaan memang begini walaupun secara dasarnya masalah tersebut adalah kecil.

"Jangan jadikan perkara itu sebagai jurang untuk mereka menjarakkan diri daripada berpersatuan kerana ia tidak akan berjaya dan memperjuangkan hak mereka sebagai pekerja industri," ujarnya.

Dalam pada itu, Yusof menyeru semua penggiat seni yang gemar meminggirkan diri daripada berpersatuan supaya mengubah sikap.

Katanya jika mereka terus dengan sikap negatif itu, ia hanya akan mendatangkan kerugian kepada diri masing-masing pada masa akan datang.

Sementara itu, Yusof turut memuji usaha Presiden FDAM iaitu Othman Hafsham yang dilihat bersungguh-sungguh menyatukan kembali semua ahli-ahli persatuan itu.

Malah kata Yusof, dia yakin Othman mampu memainkan peranan supaya pengarah di negara ini sama ada baru atau lama dapat bersatu hati dalam memperjuangkan hak masing-masing.

"Othman seorang yang sangat berpengalaman dalam bidangnya dan saya yakin dengan kredibiliti beliau untuk menyatupadukan semua pengarah menerusi FDAM," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Yuna Dirompak Di Seattle

Artikel Lain

Neymar terus kekal di PSG?