'Pilih Kasih' bawa keunikan tersendiri - Hiburan | mStar

'Pilih Kasih' bawa keunikan tersendiri

Sofian Bujang menunjukkan bakat tariannya. -foto THE STAR oleh DARRAN TAN
Sofian Bujang menunjukkan bakat tariannya. -foto THE STAR oleh DARRAN TAN

UNIK, menarik dan segar - begitulah kesimpulan mengenai program realiti 'Pilih Kasih' yang baru melabuhkan tirainya Ahad lalu.

Jika dulu kita sering disajikan dengan program realiti yang mencari penyanyi, kini sudah ada program pencarian pelakon berbakat.

Pelakon terkenal Rosyam Nor sedar akan kekosongan ini dan memperkenalkan program realiti yang masyhur dengan taglinenya "Adakah anda pelakon yang saya cari?"

Sepanjang berlangsung selama 10 minggu, 20 peserta 'Pilih Kasih' berentap sehingga disenaraipendekkan 10 finalis untuk bergelar seorang pelakon.

Kemuncaknya, Pentas Akhir 'Pilih Kasih' telah mengenal pasti lima pelakon berbakat yang dicari Rosyam Nor.

Mereka ialah Iqbal Mazlan dengan undian sebanyak 39.36 peratus, Reza Hasbi (36.27 peratus), Indera Hafiz (31.59 peratus), Nabila Dally (28.45 peratus) serta Wanina Zaki (26.67 peratus).

Selain itu, peserta-peserta lain mempamerkan bakat lakonan yang mantap.

Iqbal misalnya bagai dirasuk 'hantu' dan 'syaitan' sewaktu diburu manusia misteri.

Walaupun masih mentah dalam industri lakonan, Iqbal berjaya menjiwai watak utama dengan begitu baik sehingga gamat Auditorium Kompleks Penyiaran Tuanku Muhammad, Seremban, Ahad lalu.

Auditorium tersebut adalah tempat berlangsungnya Pentas Akhir Pilih Kasih.

Aksi anggota pasukan keselamatan meluru keluar dari belakang tabir pentas mengejar seorang penjenayah bertopeng hingga ke tempat duduk para hadirin berjaya mencuri perhatian orang ramai.

Lebih menarik, lelaki misteri yang ditanggalkan topengnya itu rupa-rupanya adalah penerbit program Pilih Kasih itu sendiri - Rosyam Nor!

Siulan para peminat, jeritan sokongan dan lambaian tangan mereka menunjukkan pengiktirafan terhadap kehebatan program realiti ini.

Persembahan monolog oleh para peserta pementasan teater muzikal juga tidak menghampakan.

Setiap peserta menonjolkan kreativiti masing-masing. Ada peserta yang berjaya mengawal skrip sementara ada yang "dikawal" skrip.

Di sinilah terletaknya ujian getir bagi finalis tersebut.

Bagi persembahan teater muzikal, koreografi tarian yang tersusun dan kelunakan nyanyian serta tarian istimewa para peserta membuka mata para hadirin.

Penyampaian watikah tenaga pengajar dalam teater muzikal tersebut pula diserikan oleh tenaga pengajar seperti Amie Maziah, Along Kamaluddin dan Erma Fatima.

Kesimpulannya, Pilih Kasih berjaya mencatatkan satu penanda aras yang tinggi walaupun pertama kali diadakan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Ulat tiket: Jangan beli!