suria

Tak sia-sia rajin membebel di TikTok, remaja 17 tahun kumpul duit sampai mampu beli Velfire - “Ada orang pernah hina kereta umi nazak”

Hasil kerja yang dilakukan, Nurin berjaya membeli kereta kedua pada minggu lepas.

IMPAK populariti yang diraih menerusi TikTok, seorang pelajar membuktikan bahawa aplikasi itu mampu menjana wang jika dimanfaatkan sebaiknya.

Menurut Nurin Lofa Adrianna Kirana, 17, hasil ulasan berbayar yang dibuat selama ini, dia sudah berjaya membeli dua buah kereta.

Pada tahun lalu dia membeli sebuah kereta terpakai keluaran tempatan dan pada minggu lepas dia sekali lagi tersenyum apabila berjaya memiliki sebuah Toyota Vellfire.

ARTIKEL BERKAITAN: Popular di TikTok dengan setengah juta pengikut, gadis menggigil tengok video kematiannya sendiri

ARTIKEL BERKAITAN: Dua hari boleh dapat RM2,000 membebel di TikTok, ada pula yang ‘panas’ tengok rezeki pelajar ini

Bercerita kepada mStar, dia yang mesra disapa Nurin mengakui sama sekali tidak menyangka rezekinya cukup murah sejak menyertai TikTok pada Ogos tahun lalu.

"Saya sudah beli sebuah kereta terpakai tahun lepas. Ini kereta kedua. Paling banyak saya dapat tentunya menerusi paid review.

"Memang tak sangka sangat, masa pertama kali buat review saya pun tak yakin. Saya buat pun sebab ada orang minta.

Nurin aktif di TikTok sejak Ogos tahun lalu.

"Lepas percubaan pertama, pemilik bisnes tu kata dia tak menang tangan layan pelanggan. Bermula dari situ saya tekad untuk buat berterusan," ujarnya yang memiliki 746,000 pengikut di TikTok.

Mesra disapa Nurin, dia yang mengikuti pengajian secara 'home school' mendedahkan kehidupannya berubah sekelip mata kerana TikTok.

Malah, ia sekaligus membuktikan kepada mulut-mulut jahat yang menghinanya selama ini bahawa dia juga boleh berjaya.

Saya cuma nak cakap, yang mana kecam atau sokong saya... terima kasih.

NURIN

"Dulu kereta umi saya sangat nazak. Ada orang kat sekolah yang ejek, hina kereta tu. Sebab tu saya beli sebuah kereta terpakai tahun lepas.

"Rasa macam tak percaya benda tu berubah sekelip mata. Sebelum ni pun, bilik saya berlantaikan tikar getah je.

"Tapi bila naik macam ni, saya tengok sekeliling saya berubah. Alhamdulillah boleh tanggung keluarga juga," ujarnya.

Nurin bergambar dengan kereta baharu miliknya.

Kata Nurin yang popular kerana video membebel di TikTok, aplikasi itu boleh menjana wang jika digunakan dengan betul.

"Walaupun saya selalu buat video membebel, saya selitkan dengan kata-kata positif. Guna ke arah yang betul.

"Saya cuma nak cakap, yang mana kecam atau sokong saya... terima kasih. Apa sahaja yang dikecam, saya ambil positif," ujarnya lagi.

Nurin sebelum ini pernah menjadi mangsa berita kematian palsu.

Untuk rekod, Nurin sebelum ini pernah mendapat liputan mStar apabila ada pihak tidak bertanggungjawan menyebarkan berita kematian palsu melibatkan dirinya di media sosial.

Menerusi laporan pada 6 Disember lalu, dia kecewa apabila hal sensitif itu menjadi bahan jenaka individu tidak bertanggungjawab sehingga mencetuskan kekecohan ramai.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Ada cerita menarik mahu dikongsi? E-mel kepada kami di mstar@thestar.com.my atau whatsapp di https://wa.link/kb469p

Artikel Berkaitan

Artikel Lain