suria

Terus berkhidmat untuk masyarakat ketika pandemik melanda negara, 10 pemenang SGHA akhirnya diumumkan

Sebahagian pemenang SHGA tahun ini.

HARI yang ditunggu-tunggu akhirnya sudah tiba.

10 pemenang Star Golden Hearts Award (SGHA) diumumkan pada Khamis malam yang mana mereka dipilih menerusi 450 pencalonan dari seluruh negara.

ARTIKEL BERKAITAN: Kebaikan kecil bawa perubahan besar... calonkan hero anda untuk Star Golden Hearts Award tahun ini

Program tahunan anjuran The Star bersama Yayasan Gamuda itu mengiktiraf dan meraikan individu yang menunjukkan komitmen luar biasa terhadap kerja sosial serta mempromosikan perpaduan dalam kalangan rakyat negara ini.

Pemenang anugerah tahun ini membawa representasi pelbagai sudut sosial, antaranya pemerkasaan ekonomi untuk komuniti rentan, kesihatan persekitaran dan keselamatan makanan, pendidikan berkualiti untuk anak-anak sekolah, dan perkembangan sosial Orang Kurang Upaya (OKU).

Menerusi penganjuran tahun ketujuh ini, Ketua Pegawai Kandungan Star Media Group, Esther Ng mengimbas kembali bagaimana SGHA melalui perjalanan yang panjang sejak pertama kali memulakan pencariannya pada tahun 2015.

"Walaupun anugerah itu dimulakan dengan tujuan untuk mengiktiraf pahlawan yang melakukan tindakan berani atau muhibah, kami telah bergerak ke hadapan untuk mengiktiraf individu, kumpulan dan organisasi yang menyumbang terhadap masyarakat ke arah yang lebih baik.

"Sepanjang tahun tersebut, rakyat Malaysia bertindak balas dengan pencalonan mereka, dan pada tahun lalu dengan pandemik Covid-19 yang melanda negara, sambutannya semakin banyak. Ini menunjukkan bahawa pada umumnya, rakyat Malaysia adalah mereka yang penyayang dan selalu bersedia untuk saling membantu ketika susah dan senang,” ujarnya.

Malah katanya, saat getir yang melanda menunjukkan betapa hebatnya rakyat negara ini dalam membantu antara satu sama lain.

"Kami telah melihat individu yang melangkah untuk membantu orang lain dalam komuniti terdekat mereka. Kami juga melihat badan amal dan perusahaan sosial menggerakkan sumber daya mereka untuk menyediakan penyelesaian jangka panjang dan berterusan untuk menghadapi cabaran sosial.

sgha1

Pengumuman pemenang dibuat menerusi siaran langsung di Facebook The Star.

"Sebagai organisasi media, kami berada dalam posisi yang unik untuk memperlihatkan rakyat Malaysia yang teladan ini untuk membantu mereka memperoleh lebih banyak sokongan dan menjadi inspirasi kepada sesama rakyat Malaysia," katanya.

Tahun ini, Anugerah Inspirasi Gamuda (GIA) yang oleh Yayasan Gamuda diberikan kepada dua pemenang, Suriana Welfare Society (Suriana) dan Crisis Relief Services and Training (CREST).

Kedua-dua pemenang itu diberi geran GIA masing-masing sebanyak RM50,000 dan RM100,000, yang menyokong peningkatan kesan komuniti mereka.

"Ia sangat memberi inspirasi untuk melihat bagaimana pemenang GIA yang terdahulu memberi kesan positif kepada pelbagai komuniti.

"Kita telah menyaksikan bagaimana karya para pemenang kita telah memberi ilham kepada ramai orang untuk melakukan hal yang sama dalam mengubah komuniti, memacu projek menjadi penyelesaian inovatif dan berskala yang mana tiada sesiapa yang akan ketinggalan.

sgha3

Barisan panel juri bagi edisi penganjuran kali ini.

"Melalui daya tahan berterusan para pemenang GIA terdahulu dan terkini, kami berharap dapat bekerjasama dan memperkukuhkan lagi kesan komuniti mereka untuk kemajuan masyarakat dan planet kita," kata Ketua Yayasan Gamuda, Sharifah Alauyah Wan Othman.

Dalam pada itu, ketua juri, Tan Sri Lee Lam Thye turut mengenang pengalaman menilai pencalonan SGHA untuk tahun ketujuh berturut-turut.

"Saya mungkin telah berada dalam kancah sosial selama bertahun-tahun, tetapi calon tidak pernah gagal untuk menyedarkan saya tentang cara-cara baharu dan kreatif agar usaha sosial dapat dilakukan.

"Wira-wira harian ini adalah penjaga perpaduan nasional dan pembangun jambatan etnik yang sangat diperlukan oleh Malaysia, dan penegasan kembali semangat rakyat Malaysia yang berkekalan.

"Mereka telah menunjukkan bagaimana, ketika orang maju dan secara aktif memilih untuk saling mendukung, baik melalui usaha besar atau kecil, kita secara kolektif dapat memastikan bahawa tidak ada yang tertinggal," ujarnya yang turut menzahirkan rasa terima kasih atas pengorbanan petugas barisan hadapan dalam mendepani Covid-19.

Juri tahun ini dibarisi Sharifah, Ng, bekas ketua pegawai eksekutif Yayasan Kebajikan Negara dan penyokong alam sekitar Datin Paduka Che Asmah Ibrahim, Profesor Perubatan di Universiti Malaya dan Presiden Persatuan AIDS Antarabangsa, Prof Datuk Dr Adeeba Kamarulzaman, Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia (MaGIC) naib presiden rakyat Farah Othman, aktivis sosial terkemuka Syed Azmi Alhabshi, serta perunding perlindungan kanak-kanak dan bekas penolong pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat Vijayakumari Pillai.

sgha2

Pemenang SGHA 2021.

Julung kali diadakan secara dalam talian, acara pengumuman pemenang maya SGHA dihadiri oleh panel hakim dan pemenang dan disiarkan dalam talian kepada masyarakat umum.

Pemenang SGHA yang lalu Kuan Chee Heng atau lebih dikenali sebagai Uncle Kentang (2017), Kennedy Michael (2020) dan Lai Chong Haur dari syarikat sosial Seven Tea One (2020), juga berkongsi petua berguna dalam sesi panel mengenai "I want to do good. How do I start?”.

SGHA disokong oleh Star Foundation, badan amal Star Media Group yang bertujuan untuk menyampaikan inisiatif bermakna dengan hasil yang berkekalan kepada pelbagai kumpulan penerima manfaat.

Berikut merupakan 10 pemenang SGHA 2021:

1. Suriana Welfare Society (Juga pemenang Anugerah Inspirasi Gamuda): Melindungi hak anak dan ibu tunggal melalui pelbagai program pendidikan dan kemahiran.

2. Crisis Relief Services and Training (CREST)​​(Juga pemenang Anugerah Inspirasi Gamuda): Menawarkan bantuan kemanusiaan kepada komuniti yang memerlukan yang terkena bencana dan krisis, terutama semasa pandemik Covid-19.

3. Helping Hands Penan: Membantu kaum wanita Penan memasarkan hasil tenunan mereka untuk memperbaiki kehidupan mereka dan melindungi pendidikan anak-anak di luar bandar.

SGHA 2021_Zoom Group Photo_Winners and Judges

Sesi panggilan video Zoom antara pemenang dan juri.

4. Sunny Shalesh: Memperkasakan orang kurang upaya melalui penyertaan dalam sukan bola sepak dan sukan lain sebagai alat pembangunan sosial.

5. WormingUp: Menyokong petani luar bandar dalam pertanian lestari dan menganjurkan pengurusan sisa organik yang berkesan melalui penternakan serangga dan inisiatif mengitar semula yang lain.

6. Shalan Jum'at: Meningkatkan kehidupan rakan nelayan melalui pendekatan perdagangan yang adil dan pelbagai inisiatif pemerkasaan.

7. BeliGas Malaysia: Pemerkasaan B40 rakyat Malaysia dan bekas banduan dengan memberikan pekerjaan dalam perkhidmatan penghantaran silinder gas LPG yang berpatutan.

8. Abdul Muiz Hussin: Melengkapkan anak-anak dari sebuah perkampungan nelayan Melayu dengan kemampuan bahasa Mandarin untuk membantu meningkatkan kehidupan mereka.

9. MYReaders: Memberi peluang kepada kanak-kanak untuk belajar membaca Bahasa Inggeris melalui program literasi pemulihan yang berkesan.

10. Faiz Shakri: Melangkah ke atas sebagai guru sekolah untuk menjadikan pendidikan sebagai pengalaman yang menyeronokkan dan menarik bagi pelajar Orang Asli melalui pembelajaran berdasarkan pengalaman.

Untuk senarai pemenang terdahulu sejak anugerah dimulakan pada tahun 2015, lawati www.thestar.com.my/stargoldenheartsaward

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain