suria

Kecoh pengantin guna ambulans dalam majlis, rupa-rupanya ambulans swasta

Gambar pengantin menggunakan ambulans dalam majlis perkahwinan menjadi viral di media sosial gara-gara dikritik menyalahgunakan harta kerajaan. Foto: The Star

AMBULANS yang digunakan dalam sebuah majlis perkahwinan dan menjadi viral di media sosial gara-gara dikritik menyalahgunakan harta kerajaan, sebenarnya merupakan ambulans swasta, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata majlis perkahwinan yang diadakan di Kuantan, Pahang baru-baru ini adalah acara peribadi dan bukan acara rasmi oleh Kementerian Kesihatan.

ARTIKEL BERKAITAN: Ambulans terbalik: Pemandu, pesakit warga emas maut

“Terdapat satu video yang menjadi tular di media sosial dengan tuduhan penyalahgunaan ambulans untuk satu majlis perkahwinan. Dalam majlis tersebut, dua ambulans digunakan untuk membawa pengantin lelaki dan perempuan ke dewan majlis. Ia merupakan gimik majlis dan telah berlangsung di Kuantan.

“Pihak KKM mendapati bahawa kedua-dua ambulans yang digunakan adalah ambulans swasta dan majlis tersebut adalah majlis peribadi, bukan majlis rasmi KKM.

“Pengantin lelaki adalah seorang penolong pegawai perubatan (PPP) yang telah menyelesaikan program penempatan wajibnya dan ingin membuat perkahwinan yang tidak dapat dilupakan dengan menggunakan ambulans dan berpakaian seragam kerja," katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Dr Noor Hisham berkata kementerian mahu membersihkan kesalahfahaman kononnya ia adalah ambulans milik kementerian dan digunakan oleh pegawai kerajaan dalam upacara perkahwinan yang merupakan satu peristiwa peribadi.

“Majlis perkahwinan adalah majlis persendirian petugas PPP tersebut dan berlangsung dengan cuti yang diluluskan.

“Pihak kami mengucapkan selamat pengantin baru kepada pasangan pengantin baru tersebut dan berharap pihak masyarakat dan media sosial mendapat gambaran yang jelas akan fakta sebenar tentang perkara ini,” katanya. - The Star

Artikel Berkaitan

Artikel Lain