Insiden di Komtar bukan latihan kebakaran - Semasa | mStar

Insiden di Komtar bukan latihan kebakaran

Pasukan bomba memeriksa kerosakan selepas kebakaran berlaku di Komtar.

KIRA-kira 2,000 penjawat awam yang bekerja di Komtar pada awalnya menganggap penggera kebakaran berbunyi pada pukul 2.45 petang Jumaat, hanyalah satu latihan kebakaran sebelum diberitahu sebaliknya.

Antara mereka adalah penulis, Danny Ooi Eng Keat, 58, yang bersama rakannya di tingkat 47 di bangunan 65 tingkat ketika kejadian berlaku.

"Kami menerima mesej mengenai kebakaran di tingkat tiga dan diberitahu untuk mengosongkan bangunan.

"Kami secara berkumpulan terpaksa menggunakan tangga kecemasan sehingga ke tingkat bawah," katanya, sambil menambah bahawa pemindahan dilakukan secara sistematik.

Mereka yang terkejut dengan insiden itu terpaksa menggunakan tangga demi keselamatam, termasuk Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow yang berada di tingkat 28 ketika kejadian.

Beliau berkata, insiden tersebut berlaku hanya 10 minit semasa mesyuarat exco negeri mingguan diadakan.

"Kami berada di tingkat 28 bagi mengadakan mesyuarat apabila saya dimaklumkan mengenai penggera itu dan kami terpaksa meninggalkan tempat itu.

"Semua anggota exco, kecuali tiga orang yang tidak hadir kerana berada di luar kawasan, diberitahu perlu menggunakan tangga dari tingkat 28 untuk ke tingkat bawah," katanya kepada pemberita di tingkat bawah Komtar di George Town, Pulau Pinang, Jumaat.

Beliau berkata, kira-kira 2,000 penjawat awam bekerja di pelbagai tingkat bangunan ketika itu dan proses pemindahan berjalan lancar dan pasukan Jabatan Bomba dan Penyelamat menyiasat premis.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat berkata, mereka dimaklumkan mengenai kejadian pada pukul 2.50 petang.

Anggota dari balai bomba Jalan Pantai dan Stesen Api Perak bergegas ke tempat kejadian.

"Kita segera mengambil langkah untuk mencari sumber asap di tingkat yang menempatkan lapan kedai, semuanya ditutup pada masa itu," katanya. - The Star

komtar , kebakaran

Artikel Lain