Tiga suspek pencemaran kimia Sungai Kim Kim didakwa - Semasa | mStar

Tiga suspek pencemaran kimia Sungai Kim Kim didakwa

Tiga suspek pencemaran Sungai Kim Kim didakwa pada Ahad. Foto: Bernama

SEORANG pemandu lori dan dua pengarah sebuah syarikat didakwa di Mahkamah Sesyen atas pertuduhan melupuskan buangan terjadual iaitu buangan minyak atau enap cemar berminyak ke Sungai Kim Kim, Pasir Gudang pada 7 Mac lalu.

Tertuduh  N.Maridass, 35,  Wang Jing Chao, 34, dan Yap Yoke Liang, 36, kesemuanya lelaki, mengaku tidak bersalah apabila pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Jailani Rahman.

Berdasarkan kertas pertuduhan, Maridass yang berkhidmat sebagai pemandu lori di syarikat pemprosesan tayar terpakai, didakwa melupuskan buangan terjadual tersebut ke dalam Sungai Kim Kim dengan menggunakan lori jenis Mitsubishi dan semi trailer tangki sawit.

Pelupusan dilakukan tanpa mendapat apa-apa kelulusan daripada Ketua Pengarah Kualiti Alam Sekeliling.

Wang dan Yap pula yang masing-masing merupakan pengarah syarikat tersebut didakwa bersuhabat dengan Maridass untuk melupuskan barangan terjadual itu ke dalam Sungai Kim Kim menggunakan kenderaan terbabit.

Ketiga-tiga perbuatan itu didakwa dilakukan di kawasan tapak projek pelebaran jambatan Sungai Kim Kim antara  pukul 12.01 tengah malam hingga 1 pagi, 7 Mac lalu.

Maridass didakwa mengikut Seksyen 34B (1)(a) Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 34 B(4) Akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum lima tahun dan denda RM500,000.

Wang dan Yap didakwa mengikut Seksyen 34B (1)(a) Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 yang dibaca bersama dengan Seksyen 42 Akta sama dan boleh dihukum di bawah Seksyen 34 B(4) yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun dan denda RM500,000.

Kes dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya  Muhammad Asyraff Md Kamal manakala Maridass diwakili peguam Ratakrishna, Wang dan Yap Yoke Liang pula diwakili peguam G.Subramaniar Nair.

Dalam pada itu, Muhammad Asyraff meminta mahkamah tidak menawarkan  sebarang jaminan kepada kesemua tertuduh memandangkan kesalahan tersebut adalah berat dan serius selain menjadi perhatian umum kerana membabitkan kesihatan ribuan masyarakat di kawasan tersebut.

Selain itu, beliau mengambil kira kemungkinan suspek melarikan diri.

Namun dalam rayuan mereka, kesemua tertuduh menerusi peguam masing-masing, memohon mahkamah supaya meringankan jaminan dengan alasan tertuduh mempunyai tanggungan yang ramai, tidak berkemampuan dan tidak berniat atau merancang untuk melarikan diri.

Mahkamah kemudian menetapkan jaminan RM100,000 terhadap Maridaas dengan seorang penjamin; RM250,000 dengan seorang penjamin terhadap Yap dan pasport diserahkan kepada mahkamah manakala tiada jaminan terhadap Wang yang merupakan warga Singapura.

Mahkamah menetapkan 30 April ini untuk sebutan semula kes.

Sementara itu, Wang, Yap dan seorang lagi pengarah dijangka menghadapi 15 pertuduhan pagi Isnin. -Bernama

Suspek , Pencemaran Sg Kim Kim

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain

Vardy catat rekod gol luar biasa EPL