Pelajar cemerlang STPM berhenti belajar di UiTM jaga ibu strok - Semasa | mStar

Pelajar cemerlang STPM berhenti belajar di UiTM jaga ibu strok

Muhammad Saniy Samsudin (tengah) menerima kucupan tahniah dari kedua ibu-bapanya selepas meraih Purata Nilai Gred Keseluruhan (PNGK) 4.00 pada Majlis Pengumuman Keputusan Peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2018 peringkat negeri Kedah di Kolej Tingkatan Enam Sultan Sallehuddin, Isnin.

BERHENTI belajar dari universiti demi menjaga ibu yang menghidap strok tidak menghalang Muhammad Saniy Samsudin, mencapai keputusan cemerlang dalam Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) yang diumumkan pada Isnin.

Muhammad Saniy yang sebelum ini belajar di Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam membuat keputusan meninggalkan menara gading itu pada 2017 dan menyambung belajar Tingkatan 6 di Sekolah Menengah Kebangsaan Pulau Nyiur, Jitra, dekat sini yang juga sekolah ibunya mengajar.

“Ibu saya yang juga seorang guru mengajar di sekolah itu dan mengalami strok pada 2013 menyebabkan dia perlu menjalani rawatan fisioterapi seminggu sekali dan bapa saya pula yang bertugas di sebuah universiti di Sintok kerap bertugas di luar kawasan.

“Ibu saya tidak dapat memandu kereta dan melihat kepayahan yang dialami, saya nekad berhenti belajar di UiTM dalam jurusan Diploma Kejuruteraan Mekanikal dan menyambung pelajaran di Tingkatan 6 di sekolah ibu mengajar supaya mudah kami berulang alik bersama,” kata pemuda berusia 21 tahun ini ketika ditemui pada majlis Pengumuman Keputusan Peperiksaan STPM 2018 peringkat negeri Kedah di Alor Setar, Isnin.

Muhammad Saniy yang memperoleh Purata Nilai Gred Keseluruhan (PNGK) 4.0 dalam peperiksaan itu berkata, walaupun sibuk menjaga ibu, Rozaina Saad, 50, namun dia berupaya membahagikan masa untuk mengulangkaji pelajaran selain menjalankan tanggungjawabnya sebagai ketua pengawas di sekolah.

“Tidak sia-sia kita berbuat baik kepada ibu bapa kerana Allah akan membalas setiap kebaikan yang kita lakukan, saya sendiri mengakui sejak balik dan tinggal bersama ibu dan bapa hati saya lebih tenang dan saya yakin kejayaan ini datangnya dari reda seorang ibu.

“Saya juga berasa lega apabila kakak saya juga telah berjaya menamatkan pengajian di sebuah kolej swasta di Shah Alam dan akan bersama-sama menjaga ibu sehingga pulih,” katanya yang berhasrat menyambung pengajian dalam bidang perniagaan di luar negara.

Terdahulu, Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Kedah Abd Aziz Selaiman ketika berucap pada majlis itu berkata, 54 pelajar di negeri ini memperoleh PNGK 4.00 dalam peperiksaan itu, meningkat berbanding 44 pelajar yang mencapai keputusan sama bagi tahun 2017.

“Jumlah calon yang lulus penuh bagi semua subjek menurun 0.35 peratus, iaitu daripada 3,313 calon pada 2017 kepada 3,029 calon, namun 40 daripada 59 pusat peperiksaan mencapai kelulusan 100 peratus,” katanya.-- Bernama


Saniy , UiTM , strok , STPM

Artikel Berikut

Artikel Lain