Projek kereta nasional ketiga diharap 'bertapak' di Melaka - KM

Ketua Menteri Melaka, Adly Zahari.

KUALA LUMPUR: Melaka sedang menunggu jawapan mengenai tawaran secara formal yang dibuat kepada kerajaan persekutuan agar projek kereta nasional ketiga negara dapat 'dibawa' ke negeri itu, kata Ketua Menterinya, Adly Zahari.

Beliau berkata tawaran tersebut dibuat kerana yakin dan cukup bersedia dengan pelbagai kemudahan bagi projek kereta nasional baharu yang disuarakan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad itu bertapak di kawasan Alor Gajah, Melaka.

"Kita telah berikan persetujuan kepada kerajaan pusat untuk projek itu (kereta nasional ketiga) dapat dibuat (operasi) di Melaka. Keyakinan itu kerana Melaka telah jayakan industri automotif Honda (termasuk semua sektor sokongannya) di Simpang Ampat, Alor Gajah.

"Kita harap kerajaan persekutuan akan memberi pertimbangan. Selain bersedia dengan infrastruktur automotif dan sektor sokongan kepada industri automobil yang banyak, kita juga telah sediakan tapak di kawasan dekat Alor Gajah," katanya kepada Bernama sebelum menjadi tetamu jemputan rancangan Ruang Bicara bertajuk 'Melaka ke Arah Era Baharu' terbitan Bernama News Channel.

Pada Jun lalu, Dr Mahathir menyuarakan cadangan untuk mewujudkan jenama kereta nasional baharu, bagi menggantikan Proton yang sudah tidak dianggap sebagai jenama kereta nasional selepas hampir separuh ekuitinya dijual kepada syarikat asing, Geely.

Adly berkata sekiranya sektor automobil berkenaan berjaya bertapak dan berkembang secara lebih pesat di Melaka, ia akan merancakkan lagi sektor ekonomi negeri itu yang cukup sinonim melalui sektor pelancongan dengan kehadiran pengunjung seramai 17 juta pada tahun ini.

Dalam pada itu, beliau berkata Melaka turut bersedia menyediakan tapak bagi mewujudkan pusat pendidikan dari Jepun di negeri tersebut.

"Hasil lawatan perdana menteri ke Jepun, beliau ingin melihat universiti Jepun mewujudkan kampus cawangan di Malaysia bagi membolehkan lebih ramai rakyat Malaysia bukan sahaja didedahkan kepada sistem pendidikan negara itu, tetapi turut mempelajari budayanya.

"Kita juga akan menulis surat formal untuk tujuan itu kepada kerajaan persekutuan dalam minggu ini untuk tujuan berkenaan (diwujudkan kampus universiti Jepun)," jelasnya.

Mengulas lanjut berhubung Melaka ke arah era baharu, Adly berkata bagi menarik lebih ramai pelancong dianggarkan 20 juta ke Melaka pada tahun depan, kerajaan negeri sedang pesat membangunkan terminal Maritim melalui Melaka Gateway dan Royal Caribbean berkonsepkan 'Cruise Maritime' yang dijangka berlabuh di terminal berkenaan hujung tahun depan.

Menurut Adly, bagi perancangan jangka panjang, Melaka sedang membangunkan sektor industri pelabuhan di Kuala Linggi dan Tanjung Beruas.

"Di bawah kepimpinan Tun Dr Mahathir, beliau telah memberi keizinan untuk Melaka memulakan pembangunan pelabuhan di Kuala Linggi dan kita dapat lihat hasilnya paling cepat dalam tempoh lima tahun. Melaka juga antara penyumbang besar bagi sektor perindustrian negara, mencecah RM5 bilion setahun," katanya.
-- BERNAMA

Adly Zahari

Artikel Berikut

Mufti tegur drama Isteri Untuk Disewa

Artikel Berkaitan

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain

Awas, jangan 'syok' sangat korek telinga!

Rodriguez dalam radar Manchester United