Prosedur serbuan khalwat akan diperkemas ikut tatacara Islam sebenar

KUALA LUMPUR: Prosedur operasi standard (SOP) bagi penguatkuasaan aktiviti khalwat akan ditambah baik dengan mengambil kira pendekatan yang mengikut tatacara Islam sebenar termasuk melindungi ruang dan mengelakkan aib pada mangsa.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa berkata penguat kuasa perlu mengikut prosedur tertentu yang lebih jelas bagi mengelakkan kesilapan termasuk yang bertujuan menganiaya seseorang.

"Apa yang kami mahu lakukan ialah tambah baik kelemahan. Bukan dapat maklumat dan terus serbu. Pelaksanaan serbuan tidak sempurna banyak kelompongan. Saya di sini mahu memperbaiki SOP, dari segi teknikal.

"Ada kes-kes tertentu yang melibatkan serbuan khalwat sedangkan mereka adalah pasangan suami isteri...ia sesuatu yang mengaibkan," katanya selepas menjadi tetamu Dialog dengan tajuk 'Rahmatan Lil A'lamin di Malaysia' di Universiti Malaya, Rabu.

"Saya tidak ada statistik kesalahan penguatkuasaan. Apa yang saya boleh katakan banyak salah guna, dan terdapat banyak aduan. Perlu jaga prinsip, jangan mengintip dan aibkan orang,” katanya.

Mujahid berkata SOP sedia ada berdasarkan aduan tetapi menegaskan bahawa sebarang serbuan perlu mempunyai bukti kukuh sebelum dilakukan.
-- BERNAMA

Dr Mujahid Rawa, Khalwat

Artikel Sebelum

Oktoberfest tak sesuai dianjurkan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain