AMK buat laporan SPRM, dakwa setiausaha politik salah guna kuasa

PUTRAJAYA: Setiausaha Pengelola Angkatan Muda Keadilan Ahmad Syukri Che Ab Razab membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan salah guna kuasa seorang setiausaha politik di sebuah kementerian.

Ahmad Syukri berkata individu yang disifatkan sebagai seorang cukup 'senior' serta turut bertanding bagi jawatan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) dan ketua cabang itu didakwa melakukan perbuatan itu pada satu mesyuarat yang dipercayai berlangsung 1 September lalu.

"Dalam mesyuarat tersebut, setiausaha politik terbabit telah menawarkan kontrak pembangunan atau pembaikpulihan infrastruktur bernilai RM20,000 kepada setiap pemimpin-pemimpin setempat yang hadir.

"Individu itu juga memaklumkan bahawa beliau akan mendapat peruntukan RM300,000 dari sebuah kementerian lain yang perlu dihabiskan hujung tahun ini selain bakal mendapat kontrak dari satu lagi kementerian yang akan diagihkan kepada pemimpin setempat," katanya.

Bercakap kepada pemberita di luar perkarangan Ibu Pejabat SPRM di sini, Ahmad Syukri berkata maklumat itu diperoleh menerusi satu pemacu pena (pendrive) yang diserahkan oleh seorang pengadu kepadanya pada 24 September lepas.

Ahmad Syukri mendakwa tawaran itu juga mempunyai kaitan dengan pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang sedang berlangsung bermula 5 Ogos lepas sehingga November depan.

Beliau menyerahkan bukti berupa surat aduan pengadu pertama, gambar berkaitan mesyuarat, rakaman suara  serta beberapa lampiran lain dan berharap SPRM dapat melakukan siasatan menyeluruh berhubung perkara itu.- Bernama

Rasuah, AMK, SPRM

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain