Penduduk kampung gempar ular sawa 100kg - Semasa | mStar

Penduduk kampung gempar ular sawa 100kg

BALING: Seorang penduduk Kampung Kaki Bukit dikejutkan dengan penemuan seekor ular sawa yang besar.

Reptilia itu berukuran 6.1 meter dengan berat kira-kira 100 kilogram, merupakan salah seekor yang terbesar dan terpanjang yang pernah ditangkap di Malaysia.

Penduduk kampung berusia 27 tahun itu, Fikri Zulkifli terserempak dengan ular sawa itu dalam perjalanan pulang ke rumah pada kira-kira pukul 3 petang Jumaat lalu.

Dia memaklumkan perkara itu kepada penduduk kampung dan reptilia itu kemudian cuba ditangkap oleh kira-kira 10 orang tetapi gagal kerana saiznya yang terlalu besar.

Salah seorang penduduk kampung menghubungi pihak berkuasa dan anggota Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Baling bergegas ke tempat kejadian.

"Kami menerima panggilan pada pukul 3.14 pagi dan tiba di tempat kejadian kira-kira 10 minit kemudian," kata Leftenan APM, Mohd Faizol Ab Aziz.

Beliau berkata, ular itu mungkin menyusur masuk ke kampung itu dari hutan berdekatan untuk mencari makanan.

"Anggota APM mengambil masa hampir 30 minit untuk menangkap reptilia itu kerana ia sangat agresif," katanya, sambil menambah bahawa ular sawa itu selebar paha seorang dewasa.

Menurut Mohd Faizol, ular tersebut akan diserahkan kepada Jabatan Hidupan Liar.

Pada 12 April 2016, seekor ular sawa sepanjang 7.5 meter dan berat kira-kira 250 kilogram ditangkap oleh anggota APM di tapak pembinaan sebuah jejambat di Paya Terubong, Pulau Pinang.

ular sawa , APM

Artikel Berkaitan

Artikel Lain